nieuws

Uitzonderlijke bouwlogistiek voor parkeergarage Booking.com

Distributie 1358

Uitzonderlijk transport en opslag van kanaalplaatvloeren per boot bestemd voor de nieuwe parkeergarage van Booking.com moet de overlast van bouwwerkzaamheden in de Amsterdamse binnenstad verminderen.

Uitzonderlijke bouwlogistiek voor parkeergarage Booking.com

De bouw van de parkeergarage onder het nieuwe gebouw van Booking.com op de kop van het Amsterdamse Oosterdokseiland, vlakbij het Centraal Station, vindt plaats op een postzegellocatie die nagenoeg onbereikbaar is voor vrachtwagens. Dit vroeg om een uitdagende en gedegen logistieke planning en voorbereiding. Betonfabrikant VBI levert daarom 20.000 vierkante meter aan kanaalplaatvloeren voor de parkeergarage onder het Oosterdokseiland en voor een deel van de begane grond van het gebouw van Booking.com per schip aan. Dit moet bijdragen aan de reductie van geluid- en omgevingshinder en vermindering van de CO2-uitstoot.

Geen wachttijden op de bouwplaats

VBI transporteert de kanaalplaatvloeren eerst naar de Afrikapier buiten de Amsterdamse binnenstad. “Daar worden ze op een schip geplaatst, die naar het Oosterdokseiland vaart, aldus Mustafa Yurttas, technisch adviseur bij VBI.” De platen blijven aan boord voor de kade en worden verplaatst zodra de kranen op de kade vrij zijn. “Voor VBI is dit een ideale manier van transport en opslag van bouwmaterialen op een dergelijke postzegellocatie”, zegt Yurttas. “We kunnen de vloerdelen gecontroleerd naar één locatie brengen en lossen, waardoor er geen wachttijden ontstaan op de bouwplaats zelf.” De 20.000 vierkante meter kanaalplaatvloeren zijn met circa 20 scheepstransporten vervoerd. Dat betekent 1000 vierkante meter kanaalplaatvloeren per vracht, waar een vrachtwagen gemiddeld tussen de 70 à 75 vierkante meter vervoert. Niet alleen kanaalplaatvloeren, maar ook andere bouwmaterialen zoals prefab stalen palen en netten voor de wapening, worden per boot vervoerd. De kranen op de kade kunnen hierdoor optimaal worden ingezet.

 

Lees ook: Emissieloze bouwlogistiek in Rotterdam van start

Minder hinder vrachtwagens

Oosterdokseiland aan het IJ in Amsterdam is met 225.000 vierkante meter één van de grootste binnenstedelijke projecten in Europa. Op dit voormalige terrein van de PTT, staan nu het conservatorium, de Openbare Bibliotheek, de hoofkantoren van TomTom, Adyen en Takeaway en verschillende appartementencomplexen. De eerste ontwikkelingen op het Oosterdokseiland dateren uit 2001. Sinds 2016 worden op de kop van het eiland de laatste kavels aangepakt, bij elkaar 72.500 vierkante meter, waarop een social hub wordt gecreëerd, met publieke
voorzieningen en  appartementen. Voor het laatste deelplan, Kavel 5B/6, wordt het kantoor van Booking.com gebouwd. Olga van de Ven is projectmanager Oosterdok/Oosterdokseiland bij de gemeente Amsterdam. “Ontwikkelingen in stedelijke gebieden kunnen langer dan verwacht duren”, zegt ze. “In de tussentijd kan er behoorlijk wat veranderd zijn in zo’n dynamisch gebied. Nieuwe ontwikkelingen en projecten in de omgeving waren vaak nog niet te voorzien in de oorspronkelijke plannen”, zegt Van der Ven. “Inmiddels zijn verschillende projecten op het eiland gerealiseerd, wonen er al mensen en worden allerlei nieuwe bouw- en herstructureringsprojecten voorbereid.” De gemeente Amsterdam stelt aan de bouwer eisen tijdens de bouw voor een goede bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie (BLVC) met omwonenden. Binnen het BLVC-plan wordt per ontwikkelfase voor alle betrokken partijen aangegeven hoe het project wordt uitgevoerd. De gemeente Amsterdam heeft voor de bouw van kavel 5B/6 al in een vroeg stadium geregeld dat BPD, bouwinspecteurs en adviseurs zoveel mogelijk bij dit plan betrokken worden om de kaders te bepalen waarbinnen gebouwd kan worden. “Met zo min mogelijk hinder van vrachtwagens die af en aan naar de bouwplaats rijden op een drukbezochte locatie in de Amsterdamse binnenstad. Daarbij een zo goed mogelijke bereikbaarheid voor de bezoekers van het eiland”, zegt Van de Ven.

Uitbreiding parkeergarage

Een onderdeel van de ontwikkeling van Kavel 5B/6 is de uitbreiding van de bestaande ondergrondse parkeergarage, die ongeveer het hele eiland bestrijkt. Het is de bedoeling om de nieuwe parkeergarage van 1400 naar 1800 parkeerplaatsen uit te breiden. Daarnaast zal voor Booking.com een bijkomende fietsenstalling met 2500 extra plaatsen gerealiseerd worden. In de parkeergarage komt ook een grote technische ruimte met de volledige nutsvoorziening van het hele eiland. Het totaaloppervlak onder de grond is 30.000 vierkante meter.

Lees ook: Bouwhubs de oplossing voor bouwlogistiek?

Foto's

Reageer op dit artikel