nieuws

Transportsector: 4 miljard euro schade door kartelvorming truckbouwers

Distributie 1009

De schadeclaim die vervoerders tegen truckbouwers hebben ingediend vanwege verboden prijsafspraken, valt veel hoger uit dan verwacht. Het schadebedrag komt volgens TLN uit op ongeveer 4 miljard euro.

Transportsector: 4 miljard euro schade door kartelvorming truckbouwers

Eerder was dat nog de helft, meldt ANP. De reden daarvoor is dat ook veel Franse en andere Europese vervoerders in Nederland een claim hebben ingediend. De claim is gebaseerd op verboden prijsafspraken die zes vrachtwagenfabrikanten tussen 1997 en 2011 hadden. De Europese Commissie legde DAF, Volvo/Renault, MAN, Daimler en Iveco gezamenlijk destijds een boete op van ruim 3,7 miljard euro.

‘8.000 euro per truck te veel betaald’

Europese vervoerders die in die tijd vrachtwagens hebben gekocht zijn na de uitspraak van de commissie met tal van claim- en belangenorganisaties in zee gegaan om het te veel betaalde bedrag terug te krijgen. Volgens TLN-advocaat Jeroen van Velzen gaat het gemiddeld om zo’n 8.000 euro per truck. Daarbovenop komt nog rente.
Die rente is een van de redenen waarom het voor Franse en andere Europese transporteurs interessant is om in Nederland naar de rechter te stappen. Ook maakt het Nederlandse recht het mogelijk om met veel gedupeerden gezamenlijk een claim in te dienen, wat voordeliger en eenvoudiger is.

DAF geeft geen commentaar

De claim komt bij DAF terecht omdat alle leden van het kartel voor de volledige schade aansprakelijk zijn. “Maar dat zal DAF verhalen bij de andere leden van het kartel”, zegt Van Velzen tegen ANP. De truckbouwer onthoudt zich tot op heden van ieder commentaar.

TLN: ‘overleggen over schikking’

TLN laat weten dat het twee tot zeven jaar gaat duren voordat schadeclaims toegekend en uitgekeerd zijn. De organisatie, zo meldt NOS, hoopt op een snellere oplossing en roept DAF op om te praten over een schikking.

Kan  DAF miljardenboete wel aan?

Volgens hoogleraar Economisch Recht Hans Vedder van de Rijksuniversiteit Groningen is het moeilijk exact te voorspellen of DAF zo’n miljardenboete aankan. “Het is wel iets waarop je gaat reserveren op je begroting. Ze hebben dat eerder gedaan bij de boete van de Europese Commissie, ook nu kan ik me voorstellen dat intern is uitgerekend hoe groot de schade is”, aldus Vedder tegen BNR Nieuwsradio vrijdag.

Lees ook: ‘Schade door truckkartel veel groter dan gedacht’

Reageer op dit artikel