nieuws

Picnic maakt van vloot bezorgwagentjes rijdend zonnepark

Distributie 1630

Online supermarkt Picnic gaat de bovenkant van de elektrische bezorgwagentjes voorzien van zonnepanelen. Met de gewonnen energie kan één wagentje tot wel 25 extra bezorgingen doen.

Picnic maakt van vloot bezorgwagentjes rijdend zonnepark

Het project ‘Picnic Solar’ gaat van start met een pilot in de steden Utrecht, Amersfoort en Den Haag met één bezorgwagentje per stad. Indien dit positief uitpakt zal een groter deel van de vloot van in totaal 800 elektrische bezorgwagentjes met zonnepanelen worden uitgerust. De batterij van een Picnic-autootje heeft 12 kWh. Op een zonnige dag brengen de zonnepanelen volgens Picnic zo’n 3,5 kWh op. Dat betekent dat één wagentje uitgerust met een zonnepaneel op het dak tot wel 25 extra bezorgingen kan doen. Een enorme winst voor de websuper.

Rijden op zonne-energie

“Picnic bezorgt de boodschappen al vanaf dag één volledig elektrisch, zodat we in de straten waar we bezorgen geen uitstoot van CO2 of fijnstof veroorzaken”, aldus Frederik Nieuwenhuys, medeoprichter van Picnic en bedenker van Picnic Solar. Hij vervolgt: “We zijn continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden in energievoorziening en willen zo slim mogelijk omgaan met laadinfrastructuur en energie uit het publieke net. Met onze oplossing kunnen we het energieverbruik verlagen en hebben we juist in de zonnige, warme perioden van het jaar toegang tot extra energie. Daarmee kunnen we niet alleen extra bezorgingen doen, maar ook de boodschappen voor onze klanten optimaal gekoeld aan de deur bezorgen. Dit is weer een nieuwe stap op weg naar ‘zero-emission clean cities’ waarmee we ver voor de markt en de industrie uit invulling geven aan het klimaatakkoord van het kabinet.”

Samenwerking

Picnic Solar wordt tot stand gebracht in samenwerking met Wattlab, een ontwikkelaar van toepassingen van zonne-energie. Wattlab ondersteunt Picnic met het installeren en verder optimaliseren van de zonnepanelen. In Rotterdam en Zaandam doet de online supermarkt al een pilot met een zogenaamd Smart Grid, een innovatief energienetwerk dat vraag en aanbod van stroom optimaal op elkaar afstemt. Het is de grootste proef ooit in Europa waarbij elektrische bezorgwagentjes van Picnic worden uitgerust met slimme technologie waarmee zowel energie kan worden opgeslagen wanneer deze goedkoop en duurzaam voorradig is, alsook weer kan worden afgegeven als hier behoefte aan is. De websuper ontwikkelt hiervoor samen met technisch dienstverlener en energiebedrijf ENGIE en Dexter Energy Services een netwerk dat bestaat uit zonnepanelen, (stationaire) batterijen voor opslag van energie in de distributiecentra en bi-directionele laadtechnologie in de elektrische bezorgauto’s.

Rechtbank

Het is niet allemaal hosanna bij Picnic. Binnenkort mag het bedrijf zich melden bij de rechtbank. Vakbond FNV en Picnic liggen met elkaar overhoop om arbeidsvoorwaarden. FNV wil dat Picnic de supermarkt cao hanteert. De websuper pleit echter voor een eigen cao.

Reageer op dit artikel