nieuws

Nederlandse havens brexit klaar

Distributie 2487

De havens van Rotterdam en Amsterdam hebben samen met onder meer de douane en betrokken gemeentes hun maatregelen ter voorbereiding op een no-dealbrexit bijgewerkt. Doel is oponthoud als gevolg van extra douaneformaliteiten op ferryterminals in Rotterdam, Vlaardingen en IJmuiden tot een minimum te beperken.

Nederlandse havens brexit klaar

De partijen waren voor eind maart al klaar met hun voorbereidingen voor de brexit, maar de deadline werd verschoven naar 31 oktober. Zo waren onder meer parkeerlocaties geregeld voor vrachtwagens die niet voorzien zijn van de juiste papieren voor uitvoer uit de Europese Unie. De plannen zijn volgens een woordvoerder van de Haven van Rotterdam waar nodig aangepast, onder meer aan veranderde verkeerssituaties.

Lees ook
Hoe goed ben jij voorbereid op Brexit? Doe de test

Exporteurs en importeurs moeten afspraken maken wie hun lading van of naar het VK vooraf digitaal voormeldt via Portbase. Dit kunnen zij zelf doen of uitbesteden aan een tussenpersoon, zoals een expediteur, douaneagent of vervoerder. Alle ferryterminals en het merendeel van de shortseaterminals stellen dit verplicht.

Momenteel is 78 procent (import en export) van het volume aangemeld bij Portbase. Dit is het volume berekend op de 100 grootste klanten van de ferrymaatschappijen. Zij zijn goed voor ongeveer 95 procent van het totale volume.

 

 

Extra bufferparkeerlocaties

Rijkswaterstaat meldt verder dat voor vrachtwagens waarvan de papieren niet op orde zijn, de komende weken bufferparkeerlocaties worden opgebouwd. Op deze tijdelijke locaties kunnen vrachtwagenchauffeurs contact opnemen met hun opdrachtgever of transportplanner om de noodzakelijke formaliteiten alsnog in orde krijgen.

Opzet verkeerscirculatieplannen

Als die extra capaciteit ontoereikend is, hebben partijen extra overloopgebieden achter de hand. Bovendien heeft Rijkswaterstaat in overleg met alle partijen verkeerscirculatieplannen gemaakt om een goede doorstroming uiteindelijk te kunnen borgen.

‘Britten zijn onvoorbereid’

Uit recent onderzoek van VNO-NCW en MKB-Nederland blijkt dat bijna de helft van de ondernemers in Nederland vreest dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder deal de Europese Unie verlaat. Bovendien overheerst de gedachte dat Britse ondernemers zelf niet goed voorbereid zijn op alle veranderingen, blijkt uit onderzoek.

No-deal: vertraging in versketen

Als de Britten de Europese Unie zonder een deal verlaten zal dit de levering van groente en fruit aan het Verenigd Koninkrijk raken. Daarvoor waarschuwt de Britse regering dinsdag. De Britten wijzen op het specifieke karakter van de supply chain van verse waren die gebaat is bij snelheid. Circa de helft van het voedsel van het Verenigd Koninkrijk wordt geïmporteerd. Circa een derde van het totaal is vanuit de EU – en met name Nederland – afkomstig. Zelfs een beperkte vertraging kan de beschikbaarheid van sommige goederen al in de weg zitten. Mogelijk lopen prijzen op en zijn er straks minder versproducten beschikbaar, zo klinkt het.

Lees ook: ‘Na de Brexit kunnen we meer service bieden’

Reageer op dit artikel