nieuws

Ikea belevert online klanten in Parijs per binnenvaartschip

Distributie 866

Parijzenaars die online een Billy of een Pax kast bestellen bij Ikea kunnen die voortaan per binnenvaartschip aangeleverd krijgen. Het hybride aangedreven schip maakt daarbij gebruik van de rivier de Seine. De Zweedse meubelgigant laat weten dat ongeveer 30 procent van de bestellingen in aanmerking voor transport via het water.

Ikea belevert online klanten in Parijs per binnenvaartschip

Het drijvende magazijn vaart op en neer via de Seine tussen de binnenhaven van Gennevilliers – waar Ikea een distributiecentrum heeft – en vier losplaatsen, vanwaar cargobikes vertrekken om de bestellingen van klanten uit te leveren bedienen. Ook Lyreco (een groothandel in kantoorartikelen) en een recylebedrijf maken gebruik van deze last mile dienst, genaamd Fludis, meldt de nieuwswebsite Le Parisien.

Vervoer van 3.000 pakketjes

Het schip wordt vanaf half zes ’s ochtend geladen met colli en pallets in Gennevilliers. Het schip kan tot 7 ton goederen laden of 3.000 colli’s en pakjes. Tijdens het varen worden de pakjes verzameld in containers die op elektrische cargofietsen worden geladen. Deze fietsen kunnen tot 250 kilogram vervoeren.

Milkruns vanuit vier stopplaatsen

Het schip fungeert eigenlijk als varend e-fulfilmentcenter. Er worden ook zo’n 30 fietsen meegenomen. Zij maken ‘milk-runs’ (zie kaartje hierboven) vanuit vier stopplaatsen in het centrum van Parijs.

Leveringen in zeven arrondissementen

Ikea is een van de eerste klanten van het Fludis-schip, dat in Belgiëis gebouwd. De Zweedse meubelgigant heeft in Gennevilliers begin dit jaar een multimodaal distributieplatform geopend met een distributiecentrum van 5o.000 vierkant meter van waaruit het klanten in Parijs belevert. Het Fludis-stadsdistributieconcept wordt ingeschakeld voor leveringen aan klanten in zeven arrondissementen en voor de bevoorrading van de Ikea-stadswinkel in La Madeleine, die recent is geopend.

E-fulfilment: dit is het dit zijn de feiten


E-fulfilment. Wie zijn de spelers, waar liggen de grootste uitdagingen en hoe kun je die aanpakken? Analyse, achtergrond en praktische oplossingen over misschien wel de snelst groeiende tak in de logistieke sector.

Zo staat het ervoor >>>

Fludis in meer Europese steden

Volgens Ikea komt het Fludis-stadsdistributiesysteem voor ongeveer 30 procent van de bestellingen in aanmerking. Volgens initiatiefnemer Gilles Manuelle is zijn concept niet alleen ecologisch verantwoord maar ook economisch duurzaam. “Op dit moment zijn bestelauto’s als gevolg van files minstens een uur kwijt om Parijs binnen en weer buiten te rijden. Deze improductieve uren worden vermeden”, aldus Manuelle die er vanuit gaat dat zijn stadsdistributie concept snel zal uitbreiden naar andere steden in Frankrijk als in de rest van Europa op voorwaarde dat er een bevaarbare rivier of kanaal aanwezig is.

Lees ook: Zakenduo pompt 160 miljoen euro in stadsdistributiehub voor Amsterdam

Reageer op dit artikel