nieuws

Eerste openbare laadstation voor e-trucks komt in Nuenen

Distributie 762

Het eerste openbare laadstation voor elektrische vrachtwagens in Nederland komt in het Brabantse Nuenen. Logistiek dienstverlener Tinie Manders uit Geldrop en Allego, een leverancier van laadoplossingen, willen volgend jaar al beginnen met de realisatie van dit station, meldt het Eindhovens Dagblad.

Eerste openbare laadstation voor e-trucks komt in Nuenen

Elektrische vrachtwagens zijn niet meer wezensvreemd in Nederland. Zo worden winkels van Jumbo en Albert Heijn al enige tijd bevoorraad door e-trucks en in Rotterdam en omgeving zet transportbedrijf Breytner al geruime tijd deze vrachtwagens in. Ook logistiek dienstverlener Tinie Manders maakt sinds begin dit jaar gebruik van een stekker-truck inclusief een volledig elektrisch gekoelde oplegger, ontwikkeld door VDL en DAF, ook verantwoordelijk voor de eerder dit jaar gelanceerde e-truck voor Albert Heijn.

‘Oplaadstation eigen locatie niet interessant’

De DAF e-truck waarover Tinie Manders beschikt, heeft een bereik van ongeveer 130 kilometer en pendelt in de regio maar is voor een volle accu afhankelijk van een laadpunt bij een klant in Eindhoven. De bouw van een laadpunt op het eigen terrein en voor eigen rekening is voor de Geldropse logistiek dienstverlener financieel niet interessant, meldt het Eindhovens Dagblad. Met hulp van Allego, een snelgroeiende exploitant van snellaadstations uit Arnhem, is de directie van het bedrijf, Eveline en Frank Manders, op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor een openbaar laadpunt.

Opladen e-truck duurt drie kwartier

Die werd niet gevonden in Geldrop maar wel in het naburige Nuenen. Het laadstation dat daar moet komen, kan worden gerealiseerd dankzij een subsidie en door een combinatie te maken met superladers voor personenauto’s. De maximum laadcapaciteit is 350 kilowatt, genoeg om een elektrische auto in tien minuten op te laden. Voor een vrachtauto duurt opladen vooralsnog drie kwartier, meldt het ED.

Bouw station eerste kwartaal 2020

Allego pacht de grond van het laadstation voor vijftien jaar van de gemeente Nuenen. Omwonenden worden binnenkort geïnformeerd over de plannen. Als de bouwvergunning is verleend wil de exploitant meteen beginnen, het liefst nog in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Laadpunt uniek in Europa

Volgens Frank Verhulst van Allego is haast geboden. “Stadsdistributie vindt binnen een paar jaar volledig elektrisch plaats aansluitend gevolgd door het zwaardere transport over een jaar of vijf. De vraag is dus niet of het gebeurt maar wanneer’’, aldus Verhulst die hieraan toevoegt dat het openbare laadpunt in Nuenen voor e-trucks uniek is in Europa.

Lees ook: Schoon in de stad – hoe faciliteren truckfabrikanten zero emissie?

Reageer op dit artikel