nieuws

‘Actief gekoelde box maakt koelketen veel efficiënter’ (video)

Distributie 1434

De Vebabox is een van de vier genomineerden die in de race is voor de Logistica Award. De inzending is een ingenieuze koeloplossing die in bijna elke transportbus past. De koeloplossing kan volgens, Vebabox managing director Roland van de Ven, gebruikt worden als een goedkoper alternatief voor een koelwagen of kan ingezet worden om de kwaliteit en efficiency te optimaliseren binnen de gehele koelketen.

‘Actief gekoelde box maakt koelketen veel efficiënter’ (video)

De Logistica Award inzending van Vebabox bestaat uit een box die is aangepast aan het voertuig en kan los verplaatst worden tussen de wagen en de laad-en-losruimte. Met deze koelbox kunnen producten tussen de -20 en +25 graden Celsius worden gedistribueerd en opgeslagen. De box is daardoor uitermate geschikt voor gecombineerd transport met verschillende transporten op verschillende temperaturen.

Verdrievoudiging volume koudeketen

De Vebabox zorgt ook continu voor actieve koeling van producten, waardoor de kwaliteit gegarandeerd op een hoog niveau blijft. Zowel in de auto op 12 Volt van de motor als ‘stand alone’ met een powerpack, of op 230 Volt. Roland van de Ven, managing director Vebabox, ziet de ‘cold chain’ markt groeien, doordat consumenten steeds meer eisen stellen en de consumentenveiligheid steeds belangrijker wordt. “De traditionele cold chain markt gaat de komende vier tot vijf jaar verdrievoudigen in volume. Daarnaast proberen gemeenten het welzijn en de leefsituatie in de stad te verbeteren en kijken ze naar elektrificatie van vervoersmiddelen en nieuwe stadsdistributiemodellen.”

 

Productkwaliteit waarborgen

Dientengevolge is er volgens Van de Ven behoefte aan nieuwe technologieën die breken met deze traditionele markt. “Waar eerder alleen werd gekeken naar vaste koelhuizen en vervoermiddelen, geloven wij in de oplossing om de ‘ladingdrager’ te conditioneren. Hierdoor is een fabrikant, distributeur of retailer die zich met de last mile bezighoudt, flexibeler, en kan de gehele logistieke keten efficiënter worden ingericht en kan de productkwaliteit beter worden gewaarborgd.”

‘Geen soortgelijke oplossingen in de markt’

Dat de oplossing van Vebabox marktpotentieel heeft, is in de praktijk inmiddels bewezen benadrukt Van de Ven. “Onze oplossing hebben we getoetst bij grote Nederlandse en internationale bedrijven. Daaruit blijkt dat wij een prima alternatief bieden voor traditionele oplossingen. Daarbij komt dat ik op dit moment nog geen soortgelijke oplossingen heb gezien waarbij de ladingdrager actief gekoeld is. waardoor de producten tot wel 72 uur op de juiste temperatuur blijven zowel onderweg als na aflevering op locatie. Relevant voor farma en food, maar natuurlijk ook steeds meer voor retailers in het logistieke proces.”

Uitreiking Logistica Award

Dinsdag 5 november, tijdens opening van de Logistica-beurs 2019, wordt de winnaar van de Logistica Award bekend gemaakt. Naast de vakprijs maakt Vebabox – evenals de andere drie genomineerden – ook kans op de publieksprijs. Stemmen voor uw favoriet voor deze prijs kan tot vrijdag 1 november aanstaande tot 17.00 uur.

Ga naar het stemformulier voor de publieksprijs

Reageer op dit artikel