nieuws

Red je Pakketje gaat voor emissievrije wereldprimeur

Distributie 1643

Same day delivery-pakketdienst Red je Pakketje scherpt zijn duurzaamheidsdoelen flink aan. De last mile specialist wil binnen drie jaar in heel Nederland emissievrij bezorgen.

Red je Pakketje gaat voor emissievrije wereldprimeur

Duurzaamheid. De diverse doelstellingen vliegen je om de oren; ook in de logistieke sector. Denk aan de diverse zero-emissie initiatieven van steden en recent nog de gepresenteerde plannen van de Logistieke Sector. 

Last mile speler Red je Pakketje blijft niet achter. De bezorgdienst, die begin dit jaar nog de fiets als bezorgmiddel testte, wil volledig CO2-vrij bezorgen in heel Nederland. Binnen drie jaar moet dat doel zijn gerealiseerd.

De vraag is hoe Red Je Pakketje dit denkt klaar te spelen aangezien de investeringen in elektrische auto’s zo’n 2,5 keer hoger zijn dan diesel. CEO Sam Rohn: “Met de juiste investeringen en gezien de looptijden van dergelijke projecten en leversnelheden van auto- en fietsfabrikanten zullen we hier drie jaar voor nodig  hebben. Maar dan zijn we wel 100 procent CO2-vrij. Geen compensatie, geen greenwashing, maar gewoon: niet langer CO2 uitstoten. Is het goedkoop? Nee. Is het mogelijk? Jazeker”, stelt hij in een blog post.

 

Lees ook
Zakenduo pompt 160 miljoen euro in stadsdistributiehub voor Amsterdam

 

Hoe? Door de inzet van fietskoeriers en een combinatie van efficiënter rijden en een grotere actieradius van de elektrische bussen, is zijn overtuiging. Een ander belangrijk aspect is de dichtheid van afleveradressen. Bij Red je Pakketje is die al met 75 procent toegenomen sinds 2016. Van gemiddeld 700 kilometer per dag, per chauffeur, naar minder dan 180 kilometer, claimt de ceo.

Wereldprimeur

“We hopen dat andere vervoerders ook snel tot de conclusie komen dat duurzaam bezorgen kan en niet duurder hoeft te zijn. Alleen zo kunnen we de transitie naar duurzaam bezorgen drastisch versnellen.” Als Red je Pakketje er in slaagt, zou het de eerste ter wereld zijn die in een heel land volledig duurzaam kan bezorgen. De pakketbezorger wil zo voor andere vervoerders wereldwijd als voorbeeld dienen om ook sneller duurzamer te bezorgen.

 

Reageer op dit artikel