nieuws

Dit initiatief moet Amsterdamse horeca last mile verduurzamen

Distributie 1695

Het aantal leveringen aan de Amsterdamse horeca substantieel terugdringen en het transport verduurzamen. Dat wil een groep logistieke bedrijven.  De partijen hebben de krachten gebundeld om die doelststelling te halen.

Dit initiatief moet Amsterdamse horeca last mile verduurzamen

‘Last Mile Fresh Amsterdam’ heet het initiatief dat de Amsterdamse horeca stadsdistributie moet  verduurzamen. Leen Menken, onderdeel van Bpost, en Easy Dish zijn de initiatiefnemers van het plan. Ook de gemeente Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam zijn bij het project betrokken.

De horeca in Amsterdam heeft momenteel, met zo’n 25-40 procent, het grootste aandeel in de stadsdistributie.  In Amsterdam worden 5.000 horecavestigingen wekelijks meer dan 10 keer beleverd. Dat zijn  20.000 tot 30.000 ritten in de stad. Het merendeel van deze ritten vindt plaats tussen 9.00 en 12.00 uur. Door het bundelen van de leveringen en de inzet van licht elektrische vrachtvoertuigen (levv’s) willen de partijen de vervoersdruk reduceren.

 

Lees ook
Elektrisch groeit, maar diesel is en blijft de norm voor bestelauto’s
Last mile problematiek vraagt om een integrale aanpak

 

Leen Menken faciliteert de logistiek en een ‘vers’ sorteercentrum, nét iets buiten het centrum van Amsterdam (in de Houthavens). Hier bundelt het bedrijf de goederenstromen om deze vervolgens met de lichte elektrische vrachtvoertuigen gekoeld of bevroren te bezorgen.
Easy Dish heeft een neutraal online bestelplatform ontwikkeld, waarop horecaondernemers bij hun eigen leveranciers kunnen bestellen. Alle bestelinformatie en andere data zijn volledig afgeschermd.

Voordeel horeca

Horecapersoneel kan door dit nieuwe logistieke systeem meer tijd besteden aan de primaire taken van de onderneming, in plaats van het, versnipperd over de dag, aannemen van leveringen. Bovendien kunnen zij naar hun klanten uitstralen dat zij hun voedingsproducten aangeleverd krijgen via zero emissie vervoer.

 

Nederlandse start up lanceert innovatief last mile concept

 

Voordeel leveranciers

De leveranciers winnen in deze nieuwe situatie tijd én geld doordat zij de drukte van de Amsterdamse binnenstad niet meer hoeven op te zoeken. Commercieel gezien verandert er niets aan hun relatie met de horecaondernemingen.

Aanmelden

Komende weken starten Leen Menken en Easy Dish met de eerste pilots. Leveranciers en horecaondernemingen in Amsterdam worden in de komende periode benaderd, maar zij kunnen zich ook melden via www.lmf.amsterdam.

 

Het is niet het eerste initiatief in Amsterdam om de stadsdistributie te verduurzamen. Recent nog werd de bouw aangekondigd van een nieuw circulair logistiek centrum in de haven van Amsterdam. De investeerders Wim Beelen en Robert van der Wallen willen met dit centrum – dat medio 2021 operationeel moet zijn – een duurzame oplossing bieden voor de toenemende logistieke belasting van de hoofdstad en de ‘last mile’ bezorging van pakketjes, bouwmateriaal en horecvoorraden binnen de stadsring.

Reageer op dit artikel