nieuws

UPS investeert in autonoom transport startup TuSimple

Distributie 963

De investeringstak van pakketbezorger UPS, Ventures, heeft een minderheidsinvestering gedaan in de autonome transport startup TuSimple. Beide bedrijven gaan samen zelfrijdende vrachtwagens testen in de Amerikaanse staat Arizona om te bepalen of de voertuigen de diensten en efficiëntie van het UPS-netwerk kunnen verbeteren.

UPS investeert in autonoom transport startup TuSimple

Tijdens tests biedt pakketgigant UPS vrachtwagenladingen aan TuSimple voor transport langs een Amerikaanse transportroute tussen de steden Phoenix en Tucson beide in Arizona. De startup -die in 2015 het levenslicht zag – startte zijn zelfrijdende dienstverlening in mei dit jaar met een chauffeur en ingenieur in het voertuig. Dit vond plaats in overeenstemming met de in de VS geldende wetgeving rond de zogeheten Level 4 Autonomous Driving die aangeeft dat er te allen tijde een chauffeur aanwezig moet zijn in het voertuig.

Reductie transportkosten

De startup monitort tijdens de pilot met UPS de afstand en tijd die de trucks zelfstandig afleggen, de veiligheidsdata en transporttijd. Ook wordt dan gemonitord of de bewering klopt van TuSimple dat de toegepaste technologie in de zelfrijdende trucks zorgt voor 30 procent reductie van de transportkosten in vooral het piekseizoen. In die periodes besteedt UPS veel ladingen uit aan externe logistiek dienstverleners. Met de inzet van de autonome trucks van TuSimple kan die inzet flink gereduceerd worden.

UPS: ‘Nog veel werk aan de winkel’

Scott Price, Chief Strategy en Transformation Officer bij UPS, laat weten dat de pakketbezorger vooral investeert in  nieuwe technologieën om het wereldwijde logistieke netwerk efficiënter te maken. Price tekent daarbij wel aan dat op het gebied van ontwikkeling en regelgeving er nog veel werk aan de winkel is voor volledig zelfstandige voertuigen zonder bestuurder. “We zijn echter enthousiast over de vooruitgang die bedrijven zoals TuSimple en andere technologieën boeken. Al deze technologieën bieden voordelen op vlak van veiligheid en andere pluspunten die gerealiseerd zullen worden, lang voordat de volledige visie rond zelfrijdende voertuigen werkelijkheid wordt.” UPS wil volgens eigen zeggen het voortouw nemen om deze nieuwe technologieën in zijn vloot te implementeren.

Volvo en DB Schenker testen ook

Ook de truckproducenten zitten niet stil waar het gaat om het ontwikkelen van technologieen voor autonoom rijdende trucks. Zo ondertekende Volvo half juni met NVIDIA een overeenkomst om samen een systeem te ontwikkelen voor het maken van beslissingen voor autonoom rijdende trucks en bedrijfswagens. Hiervoor wordt NVIDIA’s AI technologie gebruikt. Daarnaast is de Zweedse truckproducent ver met elektrisch aangedreven en zelfrijdende voertuig genaamd ‘Vera’  die wordt ingezet door logistiek dienstverlener DFDS. In het Zweedse Jönköping test DB Schenker op dit moment volop met de autonome T-Pod vrachtwagen van Eindride.

Lees ook: Autonoom rijden in wegtransport wordt gemeengoed

Reageer op dit artikel