nieuws

PostNL opent duurzaam pakkettensorteercentrum in Dordrecht

Distributie 1535

PostNL heeft zijn vierentwintigste pakkettensorteercentrum in Nederland in gebruik genomen. Vanuit dit duurzame pand van ruim 7.000 vierkante meter in Dordrecht worden dagelijks gemiddeld zo’n 35.000 pakketten bezorgd in de regio Dordrecht en Zwijndrecht.

PostNL opent duurzaam pakkettensorteercentrum in Dordrecht

Het afgelopen jaar bezorgde PostNL 251 miljoen pakketten. Om in de groeiende pakketmarkt het bezorgproces voor Nederland en België te optimaliseren opent het bedrijf dit jaar drie nieuwe pakkettensorteercentra in Nederland. Dordrecht, waarvan de bouw december vorig jaar startte, is de tweede vestiging van dit jaar, in mei is Almere geopend en Tilburg volgt eind oktober. Het netwerk van PostNL telt daarmee straks in totaal 25 sorteercentra.

Zonnepanelen en LED-verlichting

Het sorteercentrum op bedrijventerrein Dordtse Kil II heeft het BREEAM-duurzaamheidscertificaat ‘Outstanding’. Ook wordt geen gebruik meer gemaakt van gas en er is geïnvesteerd in duurzame materialen en installaties zoals warmteterugwininstallaties en LED-verlichting. De zonnepanelen op het dak wekken ongeveer de helft van de elektriciteit op die nodig is voor het sorteren van alle pakketten op deze locatie, die naar verluidt tot maximaal 50.000 pakketjes per dag kan verwerken.

PostNL: ‘CO2-neutrale bezorging’

Een deel van de pakketten uit dit duurzame sorteercentrum wordt in de toekomst ook volledig uitstootvrij bezorgd met elektrische bestelbussen. Het pand is daarvoor voorzien van laadinfrastructuur voor het opladen van deze voertuigen. PostNL heeft eerder al aangekondigd dat het streeft naar geheel CO₂-vrije post- en pakketbezorging in 25 binnensteden in 2025 en een emissieloze last mile in de Benelux in 2030.

400 nieuwe arbeidsplaatsen

De nieuwe sorteerlocatie in Dordrecht maakt onderdeel uit van een netwerk dat bestaat uit in totaal 24 sorteercentra in Nederland en zes locaties in België. Vanuit deze locaties gaan de pakketbezorgers op weg om zeven dagen per week overal in Nederland en België pakketten te bezorgen. De locatie in logistieke hotspot Dordrecht biedt werkgelegenheid aan ongeveer 400 mensen in de regio. In nauwe samenwerking met de gemeente Dordrecht gaan in het PostNL-pand zo’n 20 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. Vanuit dit sorteercentrum worden pakketten bezorgd in de regio Dordrecht en Zwijndrecht.

Lees ook: Pakketmarkt explodeert: GLS, PostNL, UPS, DHL en DPD breiden volop uit

Reageer op dit artikel