nieuws

Drones leveren airbags en stuurwielen aan Seat fabriek (video)

Distributie 1178

De Spaanse autoproducent Seat zet drones in om auto-onderdelen te vervoeren tussen het logistiek centrum van een onderdelenleverancier en de fabriek niet ver van Barcelona. Het gaat in eerste instantie om stuurwielen en airbags voor de assemblagelijn van de autoproducent.

Drones leveren airbags en stuurwielen aan Seat fabriek (video)

Met de inzet van drones wil Seat vooral de flexibiliteit van de productielijn verbeteren. De afstand tussen het logistieke centrum in Abrera, waar onderdelenleverancier Sesé is gevestigd, en de Seat-fabriek in Martorell bij Barcelona is ruim twee kilometer. Met een drone kan een stuurwiel of een airbag, nadat ze besteld zijn, in een kwartier worden afgeleverd. Een vrachtwagen doet er volgens de autoproducent maar liefst 90 minuten over.

Drone vliegt 40 kilometer per uur

De Britse krant The Daily Star meldt dat de drones een diameter hebben van 1,7 meter. De onderdelen worden verpakt in een capsule van koolstofvezel en vervolgens met een magneet vastgemaakt aan de drone. Met een snelheid van 40 kilometer per uur legt de drone de afstand tussen het logistiek centrum en de fabriek af in ongeveer 4 minuten. Daarbij vliegt de drone op 95 meter hoogte. De drone pilot wordt uitgevoerd onder toeziend oog van de Spanish Aviation Safety and Security Agency (AESA).

Levertijd 80 procent korter

Volgens Christian Vollmer, vice-president productie en logistiek bij Seat, gaan bezorgingen met een drone zorgen voor een revolutie in de logistiek. “Voor Seat bijvoorbeeld wordt de levertijd 80 procent korter. Met deze innovatie geven we een impuls aan ‘industrie 4.0’ en worden we efficiënter, meer agile en competitiever. Bovendien worden we ook duurzamer”, aldus Vollmer. Met ‘industrie 4.0’ wil Seat de productiefabrieken duurzamer, slimmer en connected maken. Daarvoor worden digitale oplossingen ontwikkeld waarmee het bedrijf efficiënter en flexibeler moet worden. Het inzetten van drones voor de logistiek past binnen deze filosofie.

Lees ook: UPS lanceert eigen drone bedrijf

Reageer op dit artikel