nieuws

Vrachtaanbod wegtransport daalt fors in tweede kwartaal

Distributie 1122

Het ladingaanbod op vrachtuitwisselingsplatform Timocom is in de periode april tot en met juni met 20 procent gedaald. De daling deed zich vooral voor in Duitsland, Frankrijk en de Benelux. Zuid-Europese landen als Italië, Spanje, Portugal en Griekenland zagen daarentegen een groei van het ladingaanbod met 21 procent.

Vrachtaanbod wegtransport daalt fors in tweede kwartaal

Als verklaring voor het afnemende vrachtaanbod in Duitsland en de Benelux geeft David Moog, bedrijfsanalist bij Timocom, het protectionistische economische beleid van de Amerikaanse regering. “Hierdoor wordt de wereldwijde handel belemmerd, waardoor de hoeveelheid geëxporteerde producten weer daalt. Duitsland, Frankrijk en de Benelux-landen worden op dit moment het hardst getroffen door de wereldwijde economische teruggang.”

Terugval in transport industriële goederen

In totaal zijn via de zogeheten ‘Smart App Vrachten’, waar bedrijven hun transportaanbiedingen op de vrachtbeurs plaatsen en afhandelen, in het tweede kwartaal van dit jaar in totaal 21.817.710 aanbiedingen geplaatst. Hetzelfde kwartaal van vorig jaar waren dit er nog 27.565.605. Moog: “Er worden vooral minder industriële en kapitaalgoederen vervoerd, onder andere uit de toeleveringsindustrie.”

 

Lees ook:

Sjansen met de Tinders van transport

Daling export Groot-Brittannië

Ook de aanstaande Brexit laat steeds duidelijkere sporen na constateert Timocom. “Nadat de hoeveelheid getransporteerde goederen naar Groot-Brittannië door het verhogen van de voorraden in het eerste kwartaal aanzienlijk was gestegen, zakt dit nu in”, aldus de bedrijfsanalist. Zo is de hoeveelheid geëxporteerde producten vanuit Europa naar Groot-Brittannië in het tweede kwartaal in vergelijking met het vorige kwartaal van dit jaar gedaald met 56 procent, blijkt uit de begin deze week gepresenteerde cijfers van het vrachtuitwisselingsplatform.

Vrachtaanbod in Zuid-Europa groeit juist

Bij de exportontwikkeling in Zuid-Europa is van deze trend zeker geen sprake. Italië, Spanje, Portugal en Griekenland hebben met een groei van 21 procent van april tot juni veel meer goederen naar andere landen in Europa getransporteerd dan hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Moog: “Het groente- en fruitseizoen is in deze landen momenteel op zijn hoogtepunt.”

Timocom: 130.000 gebruikers

Met de transportbarometer analyseert het IT-bedrijf elk kwartaal de ontwikkeling in vraag en aanbod van transport op de vrachtbeurs. Deze barometer is geintegreerd in het het Smart Logistics System. Met ruim 130.000 gebruikers en tot wel 750.000 internationale laadruimte- en vrachtaanbiedingen per dag beschikt het bedrijf over het grootste digitale systeem voor het vrachtvervoer over de weg in Europa.

Lees ook: Chauffeurstekort zorgt voor groot gebrek aan laadruimteaanbod

Reageer op dit artikel