nieuws

Vervoer goederen per spoor stijgt

Distributie 419

Het vervoer van goederen over Nederlandse spoorwegen is vorig jaar toegenomen. Vooral de doorvoer van goederen nam toe, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stroom goederen die vanuit of naar Nederland werd vervoerd, is juist geslonken.

Vervoer goederen per spoor stijgt

In totaal ging vorig jaar 41,5 miljoen ton aan goederen per spoor. Dat is een stijging van 0,9 procent ten opzichte van 2017. Het containervervoer is een van de motoren achter de toename. In 2018 zijn bijna 1,7 miljoen TEU vervoerd per spoor, een stijging van ruim 22 procent ten opzichte van 2017.

Deze stijging was zowel zichtbaar in het internationale als in het binnenlandse transport. Het internationale transport (aan-, af- en doorvoer) steeg in deze periode van bijna 1,3 miljoen naar ruim 1,5 miljoen TEU, het binnenlands containertransport steeg van 125 duizend TEU naar bijna 160 duizend TEU.

 

spoorvervoer

 

Doorvoer, waarbij goederen in het buitenland worden geladen en gelost, dikte met 18 procent aan tot 620.000 ton. De doorvoer per spoor is daarmee in vier jaar tijd verdrievoudigd. Ook het vervoer binnen de landsgrenzen groeide. De aan- en uitvoer, goed voor 83 procent van al het goederenvervoer per trein, kromp vorig jaar met 1 miljoen ton tot 34 miljoen ton.

Ook het kolenvervoer per trein nam af. Dat komt voornamelijk doordat in Duitsland een aantal kolencentrales is gesloten. In vijf jaar tijd nam het kolentransport met 40 procent af tot 6000 ton in 2018.

 

spoorvervoer

 

In het laatste kwartaal van 2018 nam het vervoer van kolen per spoor weer toe. Deze stijging viel samen met een periode van extreem laag water, waardoor binnenvaartschepen minder goederen per scheepsbeweging konden vervoeren.

Reageer op dit artikel