nieuws

UPS lanceert eigen drone bedrijf

Distributie 1217

UPS wil koploper zijn op het gebied van bezorgen per drone. Daarvoor heeft het wereldconcern zijn eigen drone bedrijf opgericht.

UPS lanceert eigen drone bedrijf

UPS Flight Forward Inc. Zo heet het nieuwste dochterbedrijf van UPS. Het nieuwe bedrijf moet de drone ambitie van UPS waarmaken. De pakketbezorger, dat recent nog een super hub opende in Eindhoven, wil in de nabije toekomst bezorgen per drone.

Om dit te realiseren heeft UPS naast de oprichting van zijn drone bedrijf bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA een certificeringsaanvraag P-135) ingediend. Als de FAA dit goedkeurt is UPS een van de eerste bedrijven ter wereld die per drone mag bezorgen.

Drone koploper

Na goedkeuring zal UPS Flight Forward gepositioneerd zijn als aanbieder van een van de eerste volledig gecertificeerde Amerikaanse drone-activiteiten om routinevluchten uit te voeren. Deze certificering legt de basis voor dronevluchten buiten het gezichtsveld van de bestuurder en voor vluchten die overdag en ’s nachts plaatsvinden. Dergelijke vluchten zijn zeer beperkt in de Verenigde Staten. Tot nu toe heeft de FAA alleen regels voor routinematige commerciële, kleine drones. Die mogen niet hoger dan 400 voet vliegen en in het zicht van de gebruiker.

UPS test al langer bezorging per drone. Sinds 2016 voert het dronezendingen uit voor medische producten in Amerika. UPS bezorgt producten aan een ziekenhuis in het Amerikaanse Raleigh. Ook in Rwanda wordt bezorgd per drone.

Drone race

UPS is niet de enige partij die werk maakt van bezorging per drone. DHL bezorgt medicijnen per drone in Tanzania. DPD heeft de primeur in Frankrijk. De drone van Chronopost, onderdeel van DPD, vliegt sinds 2016 wekelijks tussen Saint-Maximin-La-Sainte-Beaume en Pourrières, in de Zuid-Franse Provence, heen en weer. Hiermee is DPD de eerste ter wereld die een drone inzet op een regulier traject.

Andere drone projecten

Walmart en Amazon vechten al jaren een forse strijd om de e-commerce klant van nu en de toekomst. Aan fantasie geen gebrek: warehouses onder water en vliegende e-fulfilment centers worden geopperd. Dichterbij huis: Albert Heijn liet vorig jaar een proefballonnetje over dronebezorging.  Autoconcern Ford toonde op het Mobile World Congress in Barcelona in 2017  een concept waarbij zelfrijdende auto’s gecombineerd met drones pakketjes bezorgen. Een bezorger is daarbij geheel overbodig.

Reageer op dit artikel