nieuws

Bezorgrobot Albert Heijn maakt eerste meters op High Tech Campus

Distributie 1082

Albert Heijn zet als eerste supermarktketen in Nederland een volautomatische robot in voor het bezorgen van boodschappen. De robot wordt de komende twee weken kleinschalig getest op de High Tech Campus in Eindhoven.

Bezorgrobot Albert Heijn maakt eerste meters op High Tech Campus

Albert Heijn laat weten dat bezoekers van de campus in Eindhoven via een app hun bestelling doen bij de AH To Go die daar gevestigd is. Medewerkers plaatsen de bestelling in de robot die vervolgens naar de locatie rijdt waar de klant zich bevindt.

Sensoren voorkomen aanrijding

De robot, ontwikkeld door het Zwitsers-Duitse bedrijf Teleretail, maakt gebruik van een virtuele plattegrond om zijn weg te vinden naar de opgegeven locatie. De Aitonomi beschikt over sensoren om ervoor te zorgen dat hij nergens tegenaan rijdt.

Robot mag niet op openbare weg

De robot, die de komende twee weken op het campusterrein tussen tien uur ’s morgens en en vier uur ’s middags, boodschappen aflevert, heeft een snelheid van rond de acht kilometer per uur. Op de openbare weg mag de robot niet want Nederlandse wet verbiedt dit nog altijd. Daarom heeft Albert Heijn ervoor gekozen om de proef op het privéterrein te doen van de High Tech Campus in Eindhoven. Albert Heijn dat het hier echt gaat om een test. “We gaan nadien bezien of hij in het straatbeeld te zien is”, zegt AH-woordvoerder Pauline van den Brandhof.

 

Lees ook
Autonome bezorgrobot van FedEx kan traplopen

 

Duurzame manier van bezorging

Volgens Van den Brandhof wordt het met name in steden steeds lastiger om boodschappen te bezorgen. “De zelfrijdende robot kan in de toekomst mogelijk een manier zijn om steden op een duurzame manier van boodschappen en maaltijdbezorging te voorzien. We willen daarom testen hoe klanten reageren op de robot en hoe de technologie werkt.”

Inzicht krijgen in aantal bestellingen

De AH-woordvoerder durft nog geen voorspellingen te doen hoeveel bestellingen worden afgeleverd door de bezorgrobot. “Het leeft op de Campus, maar het is lastig in te schatten hoeveel bestellingen er gaan komen. Ook dat willen we testen.

Aanschafkosten robot hoog

De robot van TeleRetail kost tussen de 50.000 en 100.000 euro, meldde de ceo van het bedrijf eerder tegen Emerce. Het is de bedoeling dat de kosten van de Aitonomi snel gaan zakken naar een bedrag in de orde van grootte van 10.000 euro.

Lees ook: Dit is de bezorgrobot van Albert Heijn

 

Reageer op dit artikel