nieuws

Zo moet de binnenvaart verduurzamen; sector lanceert Green Deal

Distributie 983

De binnen- en zeevaart moeten groener worden. In navolging van stadslogistiek, hebben daarom deze twee modaliteiten nu ook een Green Deal gesloten.

Zo moet de binnenvaart verduurzamen; sector lanceert Green Deal

Vijf jaar nadat schone stadslogistiek een nieuwe impuls kreeg met Green Deal Zero Emissie, is het nu de beurt aan de binnen- en zeevaart. De Rijksoverheid, provincies, havens, maritieme brancheorganisaties, verladers, vervoerders, banken en kennisinstellingen hebben met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) een Green Deal gesloten. In de deal staan acties om de uitstoot van schadelijke stoffen naar de lucht en de CO2-uitstoot door de binnen- en zeevaart fors terug te dringen.

15 miljoen euro budget

Onderdeel van de afspraken is dat er een duurzaamheidslabel komt voor binnenvaartschepen. Schippers kunnen daarmee in de toekomst bijvoorbeeld korting krijgen op de havengelden en het label gebruiken voor de financiering voor hun schip. Minister Van Nieuwenhuizen stelt 15 miljoen euro beschikbaar voor de binnenvaartsector om innovaties te stimuleren.

 

Lees ook
Eerste binnenvaartschip op volledig duurzame biobrandstof

Semi-autonome binnenvaartschepen op waterstof moeten Delft verduurzamen

 

De subsidieregeling zal onder meer worden ingezet voor de aanschaf van schone motoren. De binnenvaart moet in 2030 minimaal 40 procent minder CO2 uitstoten en in 2050 nagenoeg klimaatneutraal zijn.

Zeevaart plannen

De partijen hebben ook afspraken gemaakt voor de verduurzaming van de zeevaart. Ze willen vaart maken voor de komst van emissieloze schepen. De sector spant zich ook in voor de komst van een schip met zero emissie aandrijving in 2030. De Rijksrederij wil daar als launching customer een belangrijke rol in spelen. Voor onderzoek naar nieuwe technieken voor verduurzaming van de zeevaart trekt de minister 5 miljoen euro uit.
De partijen willen in 2050 dat de zeevaart 70 procent minder uitstoot. Mondiaal is de doelstelling 50 procent.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Deze Green Deal is de opmaat naar een systeemsprong waarbij schepen in de toekomst niets meer uitstoten en de scheepvaart volledig energieneutraal is. Heel mooi dat we als Nederland bij deze verandering voorop lopen en volop inzetten op groene innovaties. We zijn het als varende natie ook aan onze stand verplicht. Het is goed voor de concurrentiekracht van de sector en daarmee voor ons land.”

 

Reageer op dit artikel