nieuws

Duurzaam transport: zo pakken Radboud ziekenhuis en scholen dit aan

Distributie 1052

Slimmer, schoner en efficiënter. Dat is het doel van Radboudumc, universiteit en hogeschool. De Nijmeegse instellingen willen de belevering van de campus verduurzamen en emissievrij maken.

Duurzaam transport: zo pakken Radboud ziekenhuis en scholen dit aan

Dagelijks rijden er tientallen vrachtwagens van en naar campus Heyendaal om het Radboudumc, de Hogeschool van Arnhem Nijmegen (HAN) en de Radboud Universiteit (RU) van goederen te voorzien.

Dit moet slimmer en schoner. Om dat te bewerkstelligen starten de drie instellingen een living lab. Het doel? Hier wordt de komende twee jaar onderzoek gedaan hoe de logistiek te verduurzamen.

 


De drie instellingen hebben op vrijdag 14 juni een samenwerkingsovereenkomst getekend onder de naam Living lab Campus Heijendaal. Tijdens deze bijeenkomst is ook de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek getekend. Partijen in de Green Deal ZES delen het doel dat in 2025 steden zoveel als mogelijk emissievrij worden beleverd.

 

 

Lees ook
“40 grootste steden moeten logistieke hubs krijgen”

 

Om de bevoorrading te verduurzamen wordt onder meer gedacht aan een logistieke hub aan de rand van de stad. Hier worden de vrachten gebundeld en vervolgens per emissievrij transportmiddel naar de instellingen getransporteerd.

Voorbeeld UvA en HvA

Is deze manier van goederenlogistiek voor alle partijen betaalbaar? Wat zijn geschikte transportmiddelen? Dat wordt de komende jaren onderzocht in het Living lab. Het Radboud complex is niet het eerste initiatief op dit gebied. De Amsterdamse onderwijsinstellingen UvA en HvA bundelen sinds vorig jaar de krachten voor het transport van goederen. De transporten naar de 36 locaties van de universiteit en hogeschool verlopen via een eigen hub aan de rand van de stad in Duivendrecht.

 

Reageer op dit artikel