nieuws

PostNL in zee met Dropper voor pakketbezorging in Groningen

Distributie 3301

Bezorg startup Dropper gaat in opdracht van PostNL emissievrij pakketten bezorgen in de binnenstad van Groningen. In eerste instantie vinden de leveringen in de binnenstad plaats en in de toekomst wordt de samenwerking uitgebreid naar andere delen van Groningen.

PostNL in zee met Dropper voor pakketbezorging in Groningen
Wethouder Philip Broeksma van de gemeente Groningen nam vandaag een van de eerste volledig uitstootvrije bezorgde pakketten in ontvangst van Marja Wietsma (midden) depotmanager van het PostNL pakkettensorteercentrum in Kolham en Jantine Doornbos CEO van Dropper.

Dit hebben Dropper en PostNL vandaag bekend gemaakt. De samenwerking is onderdeel van de ambitie van beide bedrijven om in 2025 in 25 binnensteden emissievrij te bezorgen. Om die ambitie te realiseren maakt Dropper gebruik van de fiets en cargobikes.

Dropper levert maaltijden

De bezorg startup, een voortvloeisel uit maaltijdbezorgdienst Fooddrop, heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in de bezorging van on-demand maaltijden in de stad Groningen. Die kennis en ervaring hebben geresulteerd in de ontwikkeling van een geautomatiseerd logistiek IT-netwerk dat de startup nu ook zal inzetten om de pakketten van PostNL ‘efficiënter en duurzamer’ te bezorgen.

Uitbreiding naar meerdere steden

In de nabije toekomst wil de bezorgdienst – die begin dit jaar het levenslicht zag – de pakketbezorging uitbreiden naar meerdere delen van Groningen en andere steden.

Brede last mile bezorging

Daarnaast wil de startup, die eerder dit jaar van de provincie Groningen  zich als platform en netwerk gaan focussen op een bredere last mile bezorging. “Zo willen we naast maaltijden ook bloemen, boodschappen en pakketten gaan bezorgen en een netwerk lanceren waarin te allen tijde, binnen 45 minuten, een koerier gevonden kan worden”, zegt Jantine Doornbos, de drijvende kracht achter Dropper.

Emissievrije logistiek in 2025

Philip Broeksma, wethouder gemeente Groningen, laat weten dat de samenwerking tussen Dropper en PostNL past in de ambitie om de logistiek de komende jaren in het centrum van Groningen slimmer te organiseren. “Het toenemende aantal bestelwagens en vrachtauto’s en daarmee gepaard gaande opstoppingen, doet de vraag om betere leefbaarheid in onze binnenstad alleen maar groeien. Dat resulteert wat ons betreft in een volledig emissievrije logistiek in 2025. Met vervoersmiddelen, waaronder veel meer compacte vrachtfietsen, die passen bij de vaak smalle straten van onze historische binnenstad. Dit initiatief past daar prima in.”

PostNL in zee met SimplyMile

PostNL is op dit moment volop bezig met het aangaan van samenwerkingsverbanden met stadsdistributie-initiatieven. Zo werd vorige week nog een groot samenwerkingsverband gesloten met het stadsdistributie-initiatief SimplyMile dat zijn activiteiten – na een succesvolle start in Amsterdam – de komende jaren in alle grote steden van Nederland verder wil uitrollen.
Rolf Jansma, senior manager operations parcels van PostNL, laat weten dat SimplyMile op termijn ook van start gaat met een grote stadsdistributiehub in Groningen. “Onze ambitie is dat we uiteindelijk meerdere stromen in de binnenstad van Groningen met elkaar verbinden. We willen dus vooral opschalen in het volume vandaar ook dat we eerder dit jaar een samenwerkingsverband zijn begonnen met de Jumbo Foodmarkt-vestiging bij stadion Euroborg.”

Heineken Now in Groningen

Daar blijft het niet bij want ook Heineken Now (de nieuwe razendsnelle online bezorgdienst van de bierbrouwer, red.) heeft na Amsterdam ook interesse in Groningen. Jansma: “PostNL werkt al samen met deze bezorgservice in Amsterdam. Nu zijn we met Heineken aan het kijken wat eventueel ook mogelijk is in de binnenstad van Groningen.”

Reageer op dit artikel