nieuws

ITS congres – verder bouwen aan digitaal transport

Distributie 542

Het jaarlijkse Ertico – ITS congres slaat deze week zijn kamp op in de Brainportregio Eindhoven. ITS staat voor Intelligente Transport Systemen; daar komen steeds meer voorbeelden van, zowel in de ontwikkelfase als in concrete proefprojecten. Dus is er veel te zien en te beleven.

ITS congres – verder bouwen aan digitaal transport

Het dertiende ITS European Congress Brainport is internationaal het grootste event, dat in zijn geheel is gewijd aan slimme mobiliteit en de digitalisering van transport. De officiële opening vindt later vandaag plaats door de minister  van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen. Zo’n 3.500 deelnemers worden verwacht in het Evoluon voor de sessies en de informatiemarkt. Maar ook elders zijn activiteiten. De gemeentes Eindhoven en Helmond zijn gastheer namens de Brainportregio Eindhoven. De demonstraties van dit jaar, negentien in totaal, worden gepresenteerd op drie verschillende locaties: vijftien op en rond de Automotive Campus in Helmond, één op het Evoluon en drie op ITS Corridor tussen het Evoluon en de Automotive Campus. Het event loopt tot en met donderdag.

Live demonstraties van automatisch rijden

Bezoekers leren van alles over autonoom rijden, gedeelde auto’s, slimme verkeerslichten, in-car services, Adaptive Cruise Control en andere rijhulpsystemen. Er zullen live demonstraties zijn van geautomatiseerde voertuigen, voertuigen die praten met verkeerslichtregelaars, proefcircuits met stappen, trendy e-bikes en een ‘drive smart and sustainable’ competitie.
Dynniq is hoofdsponsor van het ITS Congres. Eerder al gaf het bedrijf, samen met partner KPN en de opdrachtgevers provincie Noord-Brabant en de gemeente Helmond, het startsein voor een pilot die het aantal verkeersongelukken met voertuigen van hulpdiensten drastisch zal gaan verlagen. Hiermee wordt prioriteit gefaciliteerd voor nood- en hulpdiensten (ambulance, brandweer, politie en logistiek dienstverleners) op kruispunten binnen de gemeente Helmond. Op die manier komen zij sneller en veiliger op hun plaats van bestemming. Deze pilot is onderdeel van een landelijke uitrol van prioriteitsfacilitering in het kader van het samenwerkingsverband Talking Traffic. Met de door Dynniq ontwikkelde technologie ‘GreenFlow for BlueLights’, communiceren nood- en hulpvoertuigen die blauw zwaailicht voeren met de verkeerslichten op de route. Zo worden ze herkend als voorrangsvoertuig en krijgen vervolgens op verzoek prioriteit, zodat ze ongehinderd een kruispunt kunnen passeren.

Mobiliteit kan leuker, schoner, veiliger

Nederland wil zich graag op de kaart zetten als innovatiepionier op dit gebied. Om die reden is een gezamenlijk label gemaakt: ‘Smart Mobility – Dutch Reality.’ Het doel is om hier internationaal onderscheidend te zijn door nieuwe technieken in de praktijk te brengen om zo grootschalige effecten te kunnen realiseren. Een groot aantal Nederlandse partijen is dan ook tijdens deze congresweek te vinden in de Dutch Street, een uitgebreide beursvloer op de derde ring van het Evoluon. Hier zijn uiteenlopende voorbeelden van de ‘Dutch Reality’ te vinden.
Namens Connect, die de organisatie in handen heeft, zegt Nico Anten: “Fulfilling ITS Promises – het vervullen van ITS beloften – is het thema van dit event en tevens onze drive. We kunnen alleen beloften nakomen als we in de toekomst durven kijken en anticiperen op wat we zien. Daarom hebben we een groot deel van het programma besteed aan nieuwe veelbelovende ideeën en krachtige, innovatieve technologieën die leven en mobiliteit leuker, veiliger en schoner maken. In Nederland geloven we sterk in de kracht van samenwerking binnen publiek-private partnerschappen en een vertrouwde omgeving. Dat is de basis van ons netwerk en van dit congres.”

Technologie ontwikkelen en gebruiken

De keuze voor de regio Eindhoven ligt voor de hand. “Driekwart van de Nederlandse automotive sector bevindt zich in Brainport”, zegt Elly Blanksma-van den Heuvel, burgemeester Helmond. Deze regio is een Europese koploper in de ontwikkeling en implementatie van intelligente transportsystemen en slimme mobiliteitsoplossingen. We bieden een groot living lab en hoogwaardige mobiliteitstestfaciliteiten. Tijdens deze week kun je meerdere innovatieve demonstraties meemaken op de Automotive Campus. In Helmond ontwikkelen we niet alleen technologieën, maar gebruiken we ze ook.”
John Jorritsma (burgemeester van Eindhoven) is voorzitter van de Stichting Brainport. Hij wijst op de unieke samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. “We verzinnen hier oplossingen voor de toekomst met een zeer sterk accent op smart-mobility. Die nauwe samenwerkingsverbanden zorgen ervoor dat we niet alleen oplossingen verzinnen en ontwikkelen, maar dat we het ook snel kunnen implementeren.
“De komende jaren blijven we investeren in innovaties en smart mobility voor een nog veiliger en duurzamer verkeer”, geeft gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant (portefeuille Mobiliteit en Samenwerking) als belofte mee. “Brabant wil voorloper blijven op dit gebied. We onderscheiden ons internationaal door nieuwe technieken vooral in de praktijk te brengen. Zo leren we continu, en die kennis kunnen we weer verwerken in innovaties en toepassingen.”

Reageer op dit artikel