nieuws

Horecadistributie zorgt voor bomvolle stad: dit zijn de oplossingen

Distributie 1478

In de grote winkelsteden in Nederland is bijna één op de vier winkelruimtes horeca en dit aantal neemt toe. Het gevolg is dat een logistiek infarct dreigt. De Hogeschool van Amsterdam deed onderzoek naar horecadistributie in Amsterdam en komt met oplossingen.

Horecadistributie zorgt voor bomvolle stad: dit zijn de oplossingen

Van al het goederenvervoer in Amsterdam is 30 procent bestemd voor horecadistributie. Dagelijks rijden 3.000 bestelbussen en 2.000 vrachtwagens naar de bijna 5.000 horecaondernemers  in de stad, met gemiddeld maar twee zendingen.

Driekwart hiervan vindt plaats in de ochtend. Het betreft minder zendingen dan van de pakketbezorgers, maar wel dertig keer meer vervoersbewegingen. Het gevolg is verkeersopstoppingen, onveiligheid en vieze lucht.

 

Lees ook de blog
Horeca beleveren met vrachtfiets de oplossing

 

Dit moet anders beter en slimmer. De onderzoekers van lectoraat City Logistiek presenteren op 20 juni het rapport ‘Onderzoek naar Agri-food en horecabevoorrading in de Metropool Regio Amsterdam’ tijdens het festival We Make the City.

Oplossingen horeca logistiek

Conclusie in een notendop: Samenwerking, beleid en data zijn onmisbaar voor een betere horecadistributie.  In het onderzoeksrapport stellen de onderzoekers drie oplossingsrichtingen voor om de stad te ontlasten:

1 Samenwerking tussen de horecaleveranciers zodat meer goederen met minder voertuigen de stad in gaan; voertuigen die passen bij de maat van de stad en schoon zijn.

2 Een integrale beleidsvisie op horecadistributie waarin regelgeving, het inzetten van nieuwe technologieën (zoals elektrische voertuigen en slimme verkeersinformatie systemen), het creëren van ruimte voor logistiek in de openbare ruimte en het opzetten van samenwerkingsverbanden tussen horecadistributeurs en horecaondernemers, met elkaar zijn verbonden. Lopende projecten rondom slimme en schone horecadistributie kunnen hierin worden samengevoegd met lange termijn oplossingen zoals zero-emissie regelgeving.

3 Up-to-date kennis over de verschillende stromen van horecadistributie in de stad, om de juiste oplossingen te vinden. Vers, diepvries en dranken hebben hun eigen logistieke karakteristieken en uitdagingen. Daarbij zijn de uitdagingen van distributie in elk stadsdeel weer verschillend. Het hebben van de juiste informatie daarover is

Reageer op dit artikel