nieuws

Autonome elektrische transportoplossing Vera ingezet in logistiek proces bij DFDS

Distributie 1309

Het elektrisch aangedreven en zelfrijdende voertuig Vera van Volvo Trucks maakt sinds kort deel uit van een geïntegreerde oplossing voor het vervoeren van goederen van een logistiek centrum naar een haventerminal in het Zweedse Göteborg. De opdracht is het resultaat van een nieuwe samenwerking tussen Volvo Trucks en logistiek dienstverlener DFDS.

Autonome elektrische transportoplossing Vera ingezet in logistiek proces bij DFDS

De samenwerking is bedoeld om Vera te implementeren in een bestaande toepassing. Deze bestaat uit een systeem voor een continue goederenstroom vanaf het logistieke centrum van DFDS naar een haventerminal, voor distributie over de hele wereld.

Vera is geschikt voor grote hoeveelheden op korte afstanden

In 2018 presenteerde Volvo Trucks Vera, een eerste elektrische zelfrijdende oplossing met een online verbinding, ontworpen voor hoogfrequente taken in logistieke centra, fabrieken en havens. Vera is geschikt om grote hoeveelheden goederen met een hoge precisie te vervoeren over korte afstanden. “Dit is een ideale setting om Vera te implementeren met mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van andere vergelijkbare activiteiten”, verklaart Mikael Karlsson, Vice President Autonomous Solutions bij Volvo Trucks.

Bekijk hier hoe Vera voor DFDS werkt

Eerste stap in implementatie Vera in bestaande transporttaak

Het doel is om een logistiek systeem te realiseren dat bestaat uit verschillende Vera-voertuigen die worden bewaakt via een verkeerstoren. Zo ontstaat een naadloze en constante stroom die voldoet aan de eisen voor grotere efficiency, flexibiliteit en duurzaamheid. De samenwerking met DFDS is een eerste stap in het implementeren van Vera in een bestaande transporttaak op vooraf geselecteerde, openbare wegen in een industriegebied.  “We willen een voortrekkersrol vervullen met zelfrijdende transporten. Deze samenwerking helpt ons bij het ontwikkelen van een efficiënte, flexibele en duurzame oplossing voor de lange termijn”, aldus Torben Carlsen, CEO van DFDS. “De zelfrijdende voertuigen die onze gates passeren, leveren voordelen op voor onze klanten, het milieu en ons bedrijf.”

 

Lees ook: DB Schenker maakt eerste meters met autonome Einride truck

 

Ontwikkeling en veiligheid

De autonome transportoplossing Vera wordt door Volvo Trucks verder doorontwikkeld. Dat gebeurt op het vlak van technologie, beheer en aanpassingen aan de infrastructuur, voordat de voertuigen volledig operationeel zijn. Bovendien worden de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen om te voldoen aan maatschappelijke vereisten voor een veilige route voor zelfrijdende transporten. Naarmate Volvo Trucks meer ervaring opdoet, kan Vera mogelijk ook worden ingezet in vergelijkbare toepassingen als aanvulling op de huidige transportoplossingen.

Autonome transporten met lage geluidsniveaus en zonder uitstoot van uitlaatgassen spelen volgens Karlsson een belangrijke rol in de toekomst van de logistiek en komen zowel het bedrijfsleven als de maatschappij ten goede. “We zien deze samenwerking als een belangrijke start en willen vooruitgang boeken op dit gebied. Vera heeft dan wel snelheidslimiet, maar wij niet. Het testen is al begonnen en we zijn van plan de oplossing de komende jaren te verwezenlijken.”

Lees ook: Autonoom rijden in wegtransport wordt gemeengoed

Reageer op dit artikel