nieuws

VK ratificeert e-CMR ondanks Brexit

Distributie 1040

Het Verenigd Koninkrijk is bezig met het ratificeren van het e-CMR protocol. Dit doet het VK als onderdeel van een pilotproject waaraan ook Frankrijk en Nederland deelnemen. Binnen het project vindt het eerste grensoverschrijdende transport tussen de deelnemende landen plaats waarbij het protocol voor de elektronische vrachtbrief is gebruikt.

VK ratificeert e-CMR ondanks Brexit
VK ratificeert e-CMR. Foto: Trimble.

René Bruijne, directeur bij e-CMR initiator TransFollow, is zowel tevreden als verrast dat het VK ondanks de Brexitperikelen toch investeert in het elektronisch uitwisselen van vrachtgegevens via de e-CMR. “Ik noem dit opmerkelijk, maar het geeft het belang aan van digitale gegevensuitwisseling”, stelt Bruijne.

Pilot tussen Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië

De samenwerkende partijen binnen de pilot zijn dus allereerst Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Transports Fiolet in Frankrijk, International Road Ferry in Nederland en Brian Yeardley Continental in Groot-Brittannië maken vanuit het bedrijfsleven deel uit van de proef. De Supervisie is er vanuit Frankrijk door FNTR en FTA, TLN/Beurtvaartadres en Department for Transport vanuit het VK.

De pilot volgt op een eerder proefproject in de Benelux voor het intra-Benelux wegvervoer. De Benelux-landen wilden met deze proef onderzoeken of de zogeheten e-CMR als controle instrument minimaal net zo betrouwbaar en veilig is als de papieren versie.

Grensoverschrijdend gebruik elektronische vrachtbrief

Het pilotproject betekent het eerste grensoverschrijdende gebruik van de elektronische vrachtbrief tussen de deelnemende landen. De elektronische vrachtbrief is de opvolger van de papieren vrachtbrief, die stond voor een officieel document en een contract tussen de verzender, de vervoerder en de ontvanger van een lading. De CMR was in feite het papieren spoor van de bijhorende logistieke beweging. De lancering van e-CMR betekent dat verladers dan wel transport en logistieke bedrijven data real-time elektronisch kunnen aanleveren, opslaan en delen binnen de keten. De real-time data maakt het mogelijk om sneller te handelen.

Ratificatie e-CMR door VK eind 2019

René Bruijne: “De pilot is een belangrijke nieuwe stap voor de uitrol van e-CMR. Hiermee bewijzen we dat het werkt, eenvoudig te implementeren is en dat dat eveneens geldt voor logistics over het Kanaal.” Een volgende stap binnen het project is dat het VK de afspraken evalueert en ratificeert. Naar verwachting gebeurt dit eind 2019.

Reageer op dit artikel