nieuws

Modal shift: Stella Artois bier voortaan per boot naar Antwerpen

Distributie 1159

De Belgische bierbrouwer AB InBev vervoert voortaan een deel van zijn bier per boot. Een eerste lading Stella Artois bier werd onlangs in Luik op de ‘bierboot’ gezet, met als eindbestemming de haven van Antwerpen. Met deze modal shift verwacht AB InBev dit jaar 5.000 vrachtwagens van de Belgische wegen te halen.

Modal shift: Stella Artois bier voortaan per boot naar Antwerpen
De eerste afvaart van de bierpoort van brouwer AB InBev vond eind april plaats in aanwezigheid van premier Charles Michel (tweede van links op de foto), gouverneur Hervé Jamar (rechts), Willy Demeyer burgemeester van Luik en voorzitter van de Port autonome de Liège (midden) van Luik, en Muriel Baugnée managing director van Euroports (tweede van rechts). BELGA PHOTO JOHN THYS

De bierboot is een ketensamenwerkingsproject tussen AB InBev, havengroep Euroports en TFC (Transport Fluvial de Conteneurs). De bierbrouwgigant verwacht elke week gemiddeld honderd containers per boot te vervoeren van Luik, via het Albertkanaal, naar de Antwerpse haven. Negentig procent van de in België gebrouwen Stella Artois is voor de export bestemd. 75 procent is bestemd voor landen als Verenigde Staten, Canada, Mexico en Zuid-Korea. De bierbrouwer hoopt volgend jaar al 10.000 vrachtwagens te kunnen vervangen door binnenvaartschepen.

‘Project van lange adem’

Wekelijks vertrekken voortaan vier ‘bierboten’ via het Albertkanaal naar Antwerpen. Vanuit de haven van Antwerpen wordt het bier naar verschillende buitenlandse bestemmingen gebracht. De Belgische website Transportmedia.be meldt dat het Euroports jaren gekost heeft om de biergigant zover te krijgen een om een deel van zijn verkeer over het water te laten verlopen. “Ik ben hier al vijftien jaar mee bezig”, zegt Murielle Baugnée, Managing Director van Euroports Inland Terminals tegen Transportmedia.

Acht shuttlevaarten per week

Toen AB InBev Stella Artois in Jupille is gaan brouwen om aan de internationale vraag te kunnen voldoen, werd dat idee realistischer stelt Baugnée. “Negentig procent van de Stella Artois die in België wordt geproduceerd, is immers voor het buitenland bestemd. We zijn van plan om binnenkort op acht shuttlevaarten per week over te gaan.”

25 procent minder CO2-uitstoot

De maatregel past in de ambitie van AB InBev om 25 procent minder CO2 uit te stoten tegen 2025.  In het kader van deze duurzaamheidsambitie brengt AB Inbev sinds een jaar – zij het met enige vertraging – ook al het bier van het merk Jupiler voor supermarktketen Delhaize per trein vanuit de brouwerij in het Luikse Jupille naar het distributiecentrum van Delhaize in Ninove bij Brussel. Ook deze modal shift moet op termijn jaarlijks 5.000 vrachtwagens van de weg halen. Het gaat in dit geval overigens om bier voor binnenlandse consumptie.

Reageer op dit artikel