nieuws

Export groeit bijna 2 procent in maart

Distributie 377

Het volume van de goederenexport was in maart 1,6 procent groter dan in maart 2018. De groei is groter dan in de vier voorgaande maanden.

Export groeit bijna 2 procent in maart

In maart 2019 groeide vooral de export van aardolieproducten en machines. Daarentegen kromp de export van elektrotechnische apparatuur en transportmiddelen. meldt het CBS. Het volume van de import was in maart 5,6 procent groter dan een jaar eerder.

De groei van de import en de export wordt gedrukt door een bedrijf dat vanaf oktober 2018 een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land.  Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in mei 2019 minder gunstig dan in maart.

Omstandigheden export in mei minder gunstig

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie.

 

export

 

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in mei minder gunstig dan in maart. Dat komt vooral doordat het producentenvertrouwen van Duitsland en dat van de eurozone verslechterden. De krimp op jaarbasis van de Duitse industriële productie was echter kleiner.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export.

Reageer op dit artikel