nieuws

Emissieloze bouwlogistiek in Rotterdam van start

Distributie 1179

Het bedrijf  ERA Contour krijgt steigermaterialen als eerste volledig groen aangevoerd op de bouwplaats van een nieuwbouwproject. Logistieke hubs maken dit emissieloze transport naar een Rotterdamse bouwplaats mogelijk. Logistiek dienstverlener Breytner voert het transport volledig elektrisch uit.

Emissieloze bouwlogistiek in Rotterdam van start

De bouwonderneming is aangesloten bij het initiatief Logistiek 010 van Gemeente Rotterdam dat zich richt op efficiënt en emissieloos binnenstedelijk transport. Dat is de reden dat ERA Contour naar eigen zeggen als eerste in Nederland de steigermaterialen op een Rotterdams nieuwbouwproject volledig groen aangeleverd krijgt. Het elektrische vervoer vindt plaats vanuit een logistieke hub naar de bouwplaats in Nieuw Crooswijk.

Elektrische trucks

Samen met zusterbedrijf MDB, leverancier van de steigermaterialen, en vervoerder Breytner maakte ERA Contour afspraken om de steigermaterialen die benodigd zijn op het bouwproject zonder uitstoot te transporteren. Daarbij worden elektrische vrachtwagens ingezet. Deze kunnen minder gewicht vervoeren dan ‘standaard’ vrachtwagens, dus worden er kleinere hoeveelheden in een keer geleverd dan normaal. “Dat betekent nog meer just-in-time leveringen. Voor ons is dat een extra voordeel, omdat daardoor minder opslagruimte op het bouwterrein nodig is. Met name bij binnenstedelijke projecten is dat essentieel”, aldus Job van Zomeren van ERA Contour.

 

Lees ook: De alternatieven voor diesel: dit zijn ze

 

Logistieke hubs en opslagterreinen buiten de stad

ERA Contour is aangesloten bij het Logistiek 010 initiatief van Gemeente Rotterdam omdat ze graag een bijdrage willen leveren aan een schonere stad en het optimaliseren van bouwtransport. In het initiatief werkt de gemeente samen met een aantal bouwers en transporteurs, met als doel de uitstoot van het transport binnen de stad te minimaliseren.

Als gemeente vinden we het belangrijk om zelf een goed voorbeeld te zijn

Door het opzetten van logistieke hubs, gecentraliseerde opslagterreinen buiten de stad, wordt het mogelijk om op termijn het transport binnen de stad volledig emissieloos te laten plaatsvinden. “Als gemeente vinden we het belangrijk om zelf een goed voorbeeld te zijn”, zegt Jos Streng, adviseur bij Gemeente Rotterdam. “Allereerst bij het transport dat we zelf uitvoeren voor bijvoorbeeld afvalinzameling. Maar ook door in het inkoopbeleid duurzame logistiek te stimuleren. Samen met Oslo en Kopenhagen werken we in het EU-project BuyZET (Buy Zero Emission Transport) aan een gezamenlijk doel: in stappen naar volledig emissievrij goederentransport in de stad. Een voorbeeld als dit, waarbij verschillende partijen zich inspannen om bij te dragen aan die doelstelling, is een hele mooie én belangrijke stap in de goede richting.”

Lees ook het interview met Marie-José Baartmans van Breytner: “Het verdwijnen van diesel in onomkeerbaar”

 

Ook andere leveranciers laten aanhaken

De totale hoeveelheid steigermaterialen wordt verdeeld over een aantal maanden aangevoerd. Ondertussen is ERA Contour ook met leveranciers van andere bouwmaterialen in gesprek om de mogelijkheden voor emissieloos en efficiënt transport via de logistieke hubs te onderzoeken.

Lees ook: Hoe regel je de eis voor emissievrij transport in tender en contract?

 

Reageer op dit artikel