nieuws

Albert Heijn start elektrische bezorging in Amsterdam

Distributie 3207

Albert Heijn gaat binnen afzienbare tijd in Amsterdam online bestelde boodschappen voor een deel bezorgen met elektrische bezorgbussen van Duitse makelij.

Albert Heijn start elektrische bezorging in Amsterdam

Om elektrisch te kunnen bezorgen, laat de supermarktketen 25 van zijn meer dan 400 bestaande Volkswagen Crafter bestelwagens ombouwen naar een volledig elektrische variant. AH kan daarmee uitstootvrij boodschappen bezorgen, meldt de leverancier van de trucks, het Duitse Orten, op zijn website. Het betreft dus niet de elektrische variant die VW levert, meldt Elektrisch Nederland. De eigen wagens van AH hebben ook een grotere laadruimte. Die is net zo groot als bij de gebruikelijke door diesel aangedreven variant.

Actieradius is voldoende

De elektrische bestelbusjes hebben een actieradius van zo’n 130 kilometer. Dat lijkt niet al te veel maar zou ruim voldoende zijn om in het centrum van Amsterdam te kunnen bezorgen. Ook het laadvermogen van 1.300 kilo is ruim voldoende en is meer dan de bezorgers nodig hebben, meldt Distrifood. De wagens worden momenteel omgebouwd bij het Duitse Orten. Voor de aandrijving is voor bewezen techniek gekozen die er volgens de leverancier al miljoenen praktijkkilometers heeft opzitten.

AH test volop elektrisch vervoer

Albert Heijn is op dit moment volop bezig met het testen van uiteenlopende elektrische vrachtvoertuigen. In mei 2017 werd voor de bevoorrading van AH-winkels in Amsterdamse binnenstad al een eerste test uitgevoerd met twee elektrische trucks. Dat was een samenwerking tussen logistiek dienstverlener Simon Loos en Ginaf. Ook worden elektrische bakfietsen ingezet om in het grachtengebied boodschappen te bezorgen. Begin dit jaar is het supermartkconcern met Simon Loos en Peter Appel een omvangrijke pilot gestart met elektrische vrachtwagens en plug-in-hybrid trucks voor leveringen in de regio Amsterdam.

Lees ook: Dit is de bezorgrobot van Albert Heijn

 

Reageer op dit artikel