nieuws

Vrachtwagens moeten schoner: dit heeft Europa definitief besloten

Distributie 14088

Nieuwe trucks moeten in 2025 15 procent minder uitstoten vergeleken met 2019 en in 2030 30 procent. Het Europees Parlement geeft groen licht voor de eerder aangekondigde plannen om de CO2 uitstoot te verlagen.

Vrachtwagens moeten schoner: dit heeft Europa definitief besloten

Het is voor het eerst dat Europa beperkingen oplegt aan de emissie van broeikasgassen van vrachtwagens. Dat is nodig om de klimaatdoelen te halen die in het akkoord van Parijs zijn vastgelegd. De nieuwe regel dekt 70 procent van alle zware trucks voor de lange afstand.

Er komt daarnaast een systeem om fabrikanten te stimuleren vrachtwagens met nul of een heel lage CO2-uitstoot op de markt te brengen. Het parlement nam de wet met overgrote meerderheid (474 voor, 47 tegen en 11 onthoudingen) aan. Vrachtwagens en andere zware voertuigen zijn goed voor 25 procent van de totale CO2-uitstoot in het wegverkeer.

35% een brug te ver

De uitstootnorm is na lang onderhandelen tot stand gekomen. Het Europees Parlement stemde in november 2018 voor een reductie van 20 procent in 2025 en 35 procent in 2030, vergeleken met 2019, maar de lidstaten wilden zover niet gaan. De Europese Commissie komt over drie jaar met voorstellen voor doelstellingen voor na 2030. Vrachtwagens, bussen en touringcars zorgen voor 6 procent van de totale Europese CO2-uitstoot. Landen als China, Canada, Japan en de VS kennen al uitstootnormen voor vrachtwagens.

 

Reageer op dit artikel