nieuws

Sector wil ‘hand-in-hand’ aan de slag met innovatie

Distributie 2198

Het grote jaarcongres van de Topsector Logistiek – gisteren in de het Feijenoord stadion – was opnieuw een feestelijke parade van innovaties. Minister Van Nieuwenhuizen gaf de sector vanaf de zijlijn een reeks aanmoedigingen mee (video). Onder aanvoering van iShare werd een nieuw convenant ondertekend.

Sector wil ‘hand-in-hand’ aan de slag met innovatie

“We gaan van ontwikkeling en concepten naar toepassingen en opschalen. Dat is nodig om de logistieke functie in Nederland top te hebben en zo te houden.” Tegen die achtergrond had het jaarlijks congres van de Topsector Logistiek, dit jaar in de Rotterdamse Kuip, de ondertitel ‘Geen woorden maar daden’ meegekregen. Aad Veenman, boegbeeld van de Topsector, opende aan de rand van de door Feijenoord fans geadoreerde grasmat het congres waar zo’n 900 bezoekers zich voor hadden ingeschreven.

‘Vooravond van een paradigmashift’

Eén van de Feijenoord fans is minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), al jarenlang in het trotse bezit van een seizoenkaart in vak N. Dit keer betoonde ze zich een enthousiast aanhanger van de logistieke sector. “Ik zie overal in deze sector innovatiedrift terugkomen: digitalisering, duurzaamheidsambities en nieuwe vormen van samenwerking.”
Dat is hard nodig ook, volgens de minister, waarbij ze wees op de uitdagingen in de bouw en stedelijke distributie. “Straks is een derde van het totale transportvolume in binnensteden bouw gerelateerd. We staan aan de vooravond van een paradigmashift in ons vervoer en transport met data als zesde vervoersmodaliteit. Eén ding is duidelijk: innovatie en verduurzaming gaan hand in hand.”

VIDEO – ‘Handen uit de mouwen en aan de gang’

Optimaliseren van datastromen was een belangrijk thema tijdens het jaarcongres. Ook tijdens de paneldiscussie, waar de minister bij aansloot, kwam dat ter sprake. “Hoever zijn we op dit punt? Ik zou zeggen ergens in het midden”, zei Robert van der Waal, de nieuwe bestuursvoorzitter van TKI Dinalog en opvolger van Willem Heeren. “Er zijn veel mooie initiatieven geweest, maar we zijn er nog niet. Wat heeft de nieuwe manier van plannen voor impact op medewerkers? Alleen maar bezig zijn met veel data en dan maar denken: het komt wel goed, dat werkt niet. We hopen vanuit de topsector, dat de overheid bereid is om het onderzoek dat nodig is ook voor langere tijd te blijven ondersteunen.”

‘Graag ondersteunen bij experimenten’

innovatieAnders dan vorig jaar, kwam de minister niet met extra geld. Wel met de belofte om zoveel mogelijk te ondersteunen. “We moeten vooral niet de ondernemers in de weg lopen, dat gebeurt nog te vaak. Maar wel er voor zorgen dat de wet- en regelgeving op orde is. Af en toe kunnen we ook wat bijdragen aan financiering, bijvoorbeeld ook als launching customer. Van beide kanten moeten we lef tonen om technologie op te pakken. Als overheid willen we er graag bij zijn om te ondersteunen en experimenten mogelijk te maken.”
De bewindsvrouw doelde op de experimenteerwet, die vorig jaar is aangenomen gericht op zelfrijdend vervoer.

Nieuw convenant over data delen
innovatie
Na afloop van het congres van de Topsector Logistiek sloten diverse partijen een convenant, daartoe bij elkaar gebracht door iShare. De bedrijven en (semi-overheid) organisaties beloven daarin iShare te implementeren en te ondersteunen waar mogelijk. Met iShare zijn ze in staat om data snel en eenvoudig te delen, ook met partijen die ze niet direct kennen. Zelf houden partijen de controle over de eigen data en beslissen ze wie de data mag ontvangen. Ondertekenaars zijn (op de foto v.l.n.r.):
Iwan van der Wolf (Portbase), Harrie van Bommel (Douane), Cees Deelen (Port of Rotterdam), Michiel Haarman (NLIP), Nanne Onland (Cargonaut), Paul Ham (ECT), Cor Stolk (Secure Logistics) en Bob Demoet (Rijkswaterstaat)

 

Tech-celerator helpt met snel implementeren

Woorden omzetten in daden werd ook concreet gemaakt tijdens het congres zelf. Veertien bedrijven (ruim dertig personen) deden mee aan de zogenaamde Tech-celerator van iShare. De hele dag zaten ze in teams bijeen om de implementatie van het afsprakenstelsel rond data deling concreet te maken. Uiteindelijk leverden ze een prototype op, dat de basis moet vormen voor een snel implementatietraject.
De combinatie Poort 8 en Filogic was daar een voorbeeld van. Het startup bedrijf en de TMS-leverancier hadden gezamenlijk een oplossing – gebouwd op iShare regels – uitgewerkt voor de onderaannemers van CB (Centraal Boekhuis). Fietskoerier Parcls communiceert op basis van deze oplossing met opdrachtgever CB.

Video met Aad Veenman en
Jan Bert Schutrops

‘Data delen kan nu ketenbreed’

Kern van de boodschap is: ‘verladers en logistiek dienstverleners, ga er mee aan de slag; softwarebedrijven zorg voor ondersteuning. Iedereen kan nu data delen met bekende en onbekende partijen in de keten’
Bekijk hier de video:  >>>>

Andere praktijkvoorbeelden kwamen eveneens aan bod. ECT en Portbase zijn een gezamenlijk pilot aan het afronden voor het vervoer van containers. Verder is er een opmerkelijk initiatief vanuit de foodsector met last mile delivery van koelboxen voor versproducten met de naam TCNS – The Chain Never Stops samen met DXC Technology.

Meer over de behaalde resultaten van de Topsector Logistiek staat te lezen in het Resultatenboek 2018…

Reageer op dit artikel