nieuws

Milieuzones vanaf 2022 alleen toegankelijk voor Euro 6-trucks

Distributie 1939

Vrachtwagens met emissieklasse Euro 5 of lager komen vanaf 2022 de Nederlandse milieuzones niet meer in. Dat staat in een voorstel dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Milieuzones vanaf 2022 alleen toegankelijk voor Euro 6-trucks
Binnenstad Utrecht.

De maatregel is onderdeel van een pakket aan maatregelen van de overheid om te voorkomen dat regels voor milieuzones tussen steden in Nederland te veel van elkaar verschillen. Belangrijk onderdeel van deze harmonisering is dat elke gemeente dezelfde verkeersborden gebruikt voor milieuzones. Onder het bekende ronde ‘milieuzone-bord’ met rode rand en het woord ‘milieuzone’ erop, verschijnen in 2020 in elke milieuzone dezelfde onderborden. Daar staat op welke voertuigen er wel en niet in mogen.

‘Groene en paarse milieuzone’

Voor vrachtverkeer bestaat er maar één bord: dat waarop staat dat alleen vrachtauto’s met minimaal emissieklasse Euro 4 de milieuzone mogen inrijden (‘de groene milieuzone’). In 2022 komt er een nieuw bord, waarop staat dat alleen vrachtwagens met minimaal emissieklasse Euro 6 de milieuzone mogen inrijden (‘de paarse milieuzone’).​

In 2025 zero-emissie zones

De staatssecretaris stelt daarnaast voor dat steden vanaf 2025 zero-emissie zones mogen instellen voor bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens. In zo’n zone mogen die voertuigen dan alleen komen als ze géén uitlaatgassen uitstoten.

TLN: ‘regels voorkomen lappendeken’

Transport en Logistiek Nederland laat in een reactie weten blij te zijn met de harmonisering en geeft aan altijd te hebben gepleit om een lappendeken te voorkomen. De organisatie is dan ook gelukkig met deze maatregelen, die de staatssecretaris vorig jaar al aankondigde.

Lees ook: Eenduidige regels milieuzones in de maak – ook voor zero emissie

Reageer op dit artikel