nieuws

Ladingdiefstal Europa stijgt explosief, Nederland blijft hotspot

Distributie 3900

Ladingdiefstal blijft een lucratieve business. In 2018 is er een recordbedrag aan goederen gestolen in de EMEA regio. Het aantal incidenten in Nederland is gedaald, maar veel reden tot juichen is er niet. Nederland was in 2018 goed voor twee van de drie grootste roofzaken van dat jaar.

Ladingdiefstal Europa stijgt explosief, Nederland blijft hotspot

153.851.274 euro. Dat hebben criminelen  vorig jaar buit gemaakt door ladingdiefstal in de EMEA-regio. Een waardestijging van ruim 72 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit de jaarlijkse update van TAPA, de belangenorganisatie op veiligheidsgebied van verladers, transporteurs en logistiek dienstverleners. In totaal zijn er vorig jaar 3981 cargomisdaden gemeld bij de organisatie. Ruim 75 procent daarvan betreft diefstal van of uit vrachtwagens/trailers.  Een stijging van ruim 38 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Nederland op plek 2 ondanks daling

Tabak is het meest populair bij het dievengilde. In 218 zijn er 432 meldingen van tabakdiefstal gedaan. Gevolgd door eten en drinken, kleding, huishoudelijke apparaten/meubels en cosmetica.  Het Verenigd Koninkrijk is met 2585 incidenten de koploper.  Nederland volgt op plaats twee met 437 incidenten, een daling van ruim 24 procent ten opzichte van 2017. In totaal werd er vorig jaar door criminelen 17.622.224 euro aan goederen ontvreemd.

Grootste roofincidenten

Hoewel het aantal (gemelde) ladingdiefstallen in 2018 is gedaald, is er weinig reden tot juichen. Nederland was in 2018 goed voor twee van de drie grootste roofincidenten.  Zo werd in juli in Rotterdam voor ruim 8 miljoen euro aan cobalt gestolen. In augustus ontvreemden dieven 5 miljoen euro aan elektronische producten uit een warehouse op Schiphol. De grootste overval qua waarde vond plaats in Zuid-Afrika waar criminelen voor 10 miljoen euro aan metalen buit maakten.

 

ladingdiefstal

 

Logistieke hotspots ook criminele hotspots

Nederland blijft een hotspot voor criminelen met de drie logistieke hotspots als belangrijkste roofgebieden, stelt het TAPA rapport. 74 procent van alle incidenten vond plaats in Noord-Brabant (132x), Limburg (117x) en Zuid-Holland (77x).  Nader inzoomen leert dat Venlo het vaakst wordt getroffen. In 2018 was het 61 keer raak in Venlo. Gevolgd door Rotterdam (29x) en het Limburgse Echt (13x) Logistieke hotspot Tilburg was in 2018 goed voor 10 incidenten.

 

ladingdiefstal-nederland

 

Diefstal uit trailers (41x) en diefstal uit vrachtwagens 31x) zijn de belangrijkste manieren van stelen in Nederland.  Gevolgd door diefstal van trucks (22x) en fraude (14x). In de EMEA-regio is diefstal uit rijdende vrachtwagens explosief gestegen. De criminelen hebben het in Nederland vooral gemunt op huishoudelijk apparatuur, fashion, cosmetica en food.

Reageer op dit artikel