nieuws

DAF Trucks boekt recordomzet van 5,6 miljard euro

Distributie 1665

DAF Trucks heeft vorig jaar de winst en omzet fors zien groeien. Uit dinsdag bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde cijfers blijkt dat de Eindhovense truckfabrikant het afgelopen jaar een 41 procent hogere nettowinst heeft behaald. Een stijging van 273 miljoen euro naar 385 miljoen euro.

DAF Trucks boekt recordomzet van 5,6 miljard euro

DAF profiteerde vorig jaar van een groeiende economie, waardoor bij de transportsector de vraag naar vrachtwagens sterk toenam. Ook verkocht de onderneming meer truck-onderdelen. De afgelopen weken heeft de truckfabrikant overigens voor het eerst sinds jaren weer last van enige tegenwind, meldt het Financieele Dagblad vandaag. Vorige week maakte de dochter van het Amerikaanse Paccar bekend met ingang van 29 april voor het eerst in meer dan drie jaar de productie om economische redenen te zullen verlagen.

Minder vraag naar trucks in EU

De productie van CF-trucks (middelzwaar) en XF-trucks (zware trucks boven de 16 ton) wordt dan teruggeschroefd van de huidige 254 naar 240 voertuigen per dag. De economische onzekerheid in Europa leidt volgens DAF momenteel tot een lagere vraag naar trucks. Vorig jaar merkte de vrachtwagenfabrikant weinig van economische onzekerheden of terughoudendheid bij logistiek dienstverleners en transporteurs. De productie werd maar liefst zeven keer op rij verhoogd.

58.000 DAF trucks in 2018

In cijfers uitgedrukt: DAF behaalde in 2018 een recordomzet van 5,6 miljard euro, 500 miljoen euro meer dan de omzet van 5,1 miljard euro het jaar daarvoor, dat ook een recordjaar was. De Eindhovense truckproducent verkocht vorig jaar bijna 58.000 trucks, bijna 8.000 meer dan in 2017.

Dealernetwerk uitgebreid met 49 vestigingen

Er werden bijna 8500 trucks buiten de Europese Unie verkocht. In Europa steeg het marktaandeel van 15,3 procent tot 16,6 procent, waardoor DAF na Mercedes de tweede truckfabrikant van Europa is. Het dealernetwerk van de truckfabrikant groeide vorig jaar met 49 nieuwe vestigingen tot meer dan 1.100 locaties wereldwijd. In Europa, Zuid-Amerika en Afrika kwamen er nieuwe vestigingen bij. DAF voorspelt dat voor dit jaar de Europese truckmarkt in het zware segment zal uitkomen tussen de 290.000 en 320.000 voertuigen.

Reageer op dit artikel