nieuws

3,7 miljoen EU-subsidie haven Moerdijk voor spooruitbreiding

Distributie 727

De haven van Moerdijk ontvangt 3,7 miljoen euro subsidie van de Europese Unie voor het uitbreiden van haar spoorterminal. Dit bedrag komt bovenop de 7 miljoen euro die de landelijke overheid eind vorig jaar beschikbaar stelde voor het optimaliseren van het spoor.

3,7 miljoen EU-subsidie haven Moerdijk voor spooruitbreiding

Momenteel heeft de haven drie korte sporen. Treinen moeten daardoor opgeknipt worden om te kunnen laden en lossen. Dankzij de subsidies kunnen de sporen verlengd worden naar 740 meter, de Europese maatstaf voor goederentreinen. Hiermee wordt de overslagcapaciteit van containers flink vergroot in logistieke hotspot West-Brabant.

Subsidie van TEN-T

Het geld komt van het Europese programma Trans Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Het programma wil in Europa één hoofdnetwerk voor alle vormen van vervoer realiseren.

Overheid betaalt 7 miljoen euro

Eind 2018 stelde de overheid al zeven miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van het spoor op het industrieterrein van Moerdijk. Dit geld wordt gebruikt om twee nieuwe sporen op het terrein aan de Zuidelijke Randweg aan te leggen en daarmee de capaciteit uit te breiden. Bovendien komt er ook een extra wisselverbinding, zodat goederentreinen niet meer extra hoeven te rangeren.

Reageer op dit artikel