nieuws

Rechter: Oosterhout mag voormalig pand Van Wanrooy sluiten

Distributie 1832

De gemeente Oosterhout mag een bedrijfspand van het voormalige Van Wanrooy Transport waar grootschalige smokkel van cocaïne plaatsvond voor een jaar sluiten. Dat heeft de rechter bepaald. Ronald de Rijke, directeur van FreightNed Logistics, laat weten dat hij zich beraadt op juridische vervolgstappen.

Rechter: Oosterhout mag voormalig pand Van Wanrooy sluiten

De politie deed eind augustus een inval in het bedrijfspand van Van Wanrooy Transport. Dat gebeurde nadat de douane 3.500 kg cocaïne had onderschept in de haven van Antwerpen. De container werd vervolgens door de politie gevolgd naar het Oosterhoutse bedrijventerrein Weststad. Daar werden diverse arrestaties verricht. Onder meer de eigenaar van het transportbedrijf, P. van W., werd aangehouden.

Parkeerplaats voor vrachtwagens

Daarop besloot de burgemeester van Oosterhout het terrein voor een jaar te sluiten, maar het in Roemenië gevestigde Logiqueen en FreightNed vochten deze beslissing aan bij de voorzieningenrechter. FreightNed heeft na de overname van de activiteiten van Van Wanrooy een vestiging op Koopvaardijweg 3 en 5, maar gebruikt nummer 7 onder meer als parkeerplaats voor vrachtwagens.

‘Voortbestaan staat onder druk’

Logiqueen heeft op dat bewuste adres een op- en overslag. Volgens de twee bedrijven staat hun voortbestaan onder druk bij sluiting. “De gevolgen zijn gigantisch”, sprak advocaat Marnix Wolf eerder bij de zitting.

Cokesmokkel was eenmansactie

Bij FreightNed zijn 130 mensen werkzaam terwijl Logiqueen zo’n 300 medewerkers heeft. Eerstgenoemde bedrijf bracht tijdens de zitting eind januari in dat alle banden met de voormalige eigenaar, P. van W., zijn doorbroken: Van W. is geen eigenaar meer en heeft afstand gedaan van het bedrijf. Verder stelt FreightNed dat de cokesmokkel ‘een eenmansactie’ van Van W. was.

‘Loods is een bouwkundig geheel’

De rechter ziet, zo meldt BN De Stem, geen reden om het besluit van de gemeente Oosterhout aan te passen. Ook een compromis, waarbij slechts een klein deel van het terrein wordt gesloten, werd van tafel geveegd. “De loods vormt een bouwkundig geheel.” Volgens de rechter vond de smokkel wel degelijk in de sfeer van het bedrijf plaats, omdat een vrachtwagen van Van Wanrooy Transport werd gebruikt en omdat de toenmalige eigenaar erbij betrokken was.

Bedrijfsactiviteiten elders uitvoeren

Wel erkent de rechter dat de sluiting ‘ingrijpende gevolgen‘ heeft voor FreightNed en Logiqueen: zowel op financieel vlak als qua reputatie. Beide bedrijven gaven eerder aan dat zij geen alternatieve locatie kunnen vinden. “Dat dit onmogelijk is, is echter onvoldoende gebleken”, spreekt de rechter tegen. “Aangenomen moet worden dat de beschreven bedrijfsactiviteiten elders kunnen worden uitgeoefend.” Ronald de Rijke stelt in een korte reactie tegen logistiek.nl dat de uitspraak vervelend is. “We zijn overigens prima in staat om normaal door te werken. We beraden ons wel op dit moment op de juridische vervolgstappen.”

Reageer op dit artikel