nieuws

Hitte stimuleert goederenvervoer per spoor

Distributie 618

De droogte van afgelopen zomer heeft vorig jaar voor meer goederenvervoer over het Nederlandse spoor gezorgd. Groei die ten koste ging van de binnenvaart.

Hitte stimuleert goederenvervoer per spoor

De weersomstandigheden leidden tot uitzonderlijk lage waterstanden in de grote rivieren. Binnenvaartschepen konden daardoor minder vracht meenemen, dus steeg de vraag naar transport via andere vervoersmiddelen.

In totaal legden goederentreinen in Nederland vorig jaar 9,3 miljoen kilometer af, zo meldt spoorbeheerder ProRail. Dat is een toename van 4 procent ten opzichte van 2017.

Vaker omrijden

Naast de lage waterstanden, steeg het goederenvervoer ook doordat problemen aan het spoor bij het Duitse Rastatt voorbij waren. Een spoorverzakking bij de bouw van een tunnel droeg in 2017 nog bij aan een daling van het goederenvervoer per trein via Nederland. ProRail meldde verder dat goederentreinen vorig jaar vaker moesten omrijden wegens werkzaamheden aan de Betuweroute, die speciaal voor goederenvervoer is bedoeld. (bron ANP)

Reageer op dit artikel