nieuws

Autonome bezorgrobot van FedEx kan traplopen

Distributie 2816

Pakketbezorger Fedex gaat in de Verenigde Staten een bezorgrobot testen op de last mile. De zogenaamde ‘SameDay Bot’ zal uiteindelijk vanuit lokale FedEx-distributiepunten pakketjes bij consumenten aan de deur moeten afleveren. Het opmerkelijk aan deze robot is dat het stoepranden kan oprijden en trapjes beklimmen.

Autonome bezorgrobot van FedEx kan traplopen

Verschillende pakketleveranciers zijn al geruime tijd met wisselend succes bezig met pilots waarbij autonome robots en drones worden ingezet bij pakketbezorging of bij de bezorging van pizza’s of het vervoer van bagage. FedEx dat in 2016 het Nederlandse TNT overnam, wil dus niet achterblijven, en onthulde woensdag een prototype van zijn autonome SameDay Bot tijdens de in de VS razend populaire Late Night Show van Jimmy Fallon (vanaf 4:50). De robot wordt door FedEx tijdens de pilot ingezet voor last mile en same day delivery doeleinden.

Topsnelheid van 16 kilometer per uur

De robot heeft zes wielen: vier grote en twee kleintjes, en rijdt met een topsnelheid van 16 kilometer per uur. De robot kan zijn weg vinden tussen voetgangers op de stoep door een combinatie van camera’s en LIDAR-sensoren die ook op zelfrijdende auto’s zitten.

Robot kan wielen ‘optillen’

De robot is ontwikkeld in samenwerking met ingenieur Dean Kamen, die eerder voor Segway de traplopende rolstoel iBot ontwikkelde. De gelijkenissen zijn er dan ook: het onderstel van de FedEx-robot lijkt sterk op de iBot. De robot kan de assen van zijn wielen optillen en zo op stoepranden en trapjes klimmen.

Bezorgen voor Pizza Hut en Walmart

FedEx wil zijn robot later dit jaar gaan testen rond zijn hoofdkwartier in de Amerikaanse stad Memphis. De pakketgigant wil op termijn ook de robot inzetten voor ketens als AutoZone, Lowe’s, PizzaHut, Target, Walgreens en Walmart.

Amazon test de Scout

Volgens FedEx woont 60 procent van de klanten van die winkels op gemiddeld 4,5 kilometer afstand. Voor die groep ziet FedEx kansen in wat het bedrijf zelf noemt ‘hyperlokale bezorging’ met zijn robot. Het Amerikaanse concern is overigens niet de enige die bezig is met de ‘bezorgbot’. Amazon lanceerde onlangs de ‘Scout’, waar op dit moment ook proeven mee worden gedaan. Daarnaast is er Starship Technologies, een startup die al geruime tijd actief is op de markt van bezorgrobots. Dit bedrijf heeft onder andere bezorgpilots gedaan voor Domino’s Pizza en Just Eat in Londen.

Lees ookRobots in de logistiek: dit is er, dit kunnen ze

Reageer op dit artikel