nieuws

LNG-teruggaveregeling voor trucks maakt doorstart

Distributie 1847

De regeling voor accijnsteruggave voor transportbedrijven met vrachtauto’s die op LNG rijden krijgt een vervolg, zoals afgesproken in het voorlopige Klimaatakkoord. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën bevestigde dit gisteren tijdens een Kamerdebat, meldt TLN.

LNG-teruggaveregeling voor trucks maakt doorstart

Eind vorig jaar werd bekend dat de bestaande LNG-teruggaveregeling, betaald door het ministerie van Financiën, plotseling afgeschaft werd. Dit tot grote onvrede van verladers, transporteurs en logistiek dienstverleners die fors geïnvesteerd hebben in de aanschaf van LNG-trucks. Het argument van staatssecretaris Snel voor afschaffing was dat de regeling niet doelmatig genoeg was. Bovendien kostte de regeling de overheid onevenredig veel geld. TLN, evofenedex en RAI Vereniging  gaven toen meteen aan dat dit een slecht idee is.​

I&W komt met nieuwe regeling

Belangrijke argument tegen de afschaffing van de regeling is dat de overstap naar bio-LNG wordt bemoeilijkt. Bovendien worden de bedrijven gedupeerd die hun nek uitstaken door LNG-voertuigen te kopen. Mede onder invloed van de protesten uit de sector besloot het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) vervolgens toch een nieuwe regeling in het leven te roepen.

 

Lees ook:

LNG of HVO? De keuze en mening van 4 bedrijven

 

 

Stimuleren bio-LNG

Deze regeling is onderdeel van het voorlopige Klimaatakkoord dat in december afgesloten is. Het plan is dat de regeling in 2019 en 2020 een vervolg krijgt. Het ministerie van IenW komt daarmee ondernemers tegemoet met een verlenging van de regeling. Die zorgt ervoor dat de koplopers die hebben geïnvesteerd in LNG niet opeens worden gedupeerd. De regeling wil daarnaast de ontwikkeling van bio-LNG te stimuleren. Hoe deze nieuwe regeling eruit gaat zien is nog niet bekend, meldt TLN. De komende tijd gaat het ministerie van IenW in overleg met de sector over de nieuwe regeling.

Reageer op dit artikel