nieuws

Forse groei goederentreinen van China naar Europa

Distributie 1277

Het afgelopen jaar hebben goederentreinen uit China 6363 reizen naar Europa gemaakt. Dat is 73 procent meer dan in het jaar daarvoor, meldt de People’s Daily dat zich baseert op cijfers van de Chinese spoorwegen.

Forse groei goederentreinen van China naar Europa

Het vrachtvervoer per trein van China naar Europa en terug kwam in 2011 langzaam op gang. Nu rijden er vanuit 59 Chinese steden vrachttreinen naar 49 Europese steden in vijftien landen. Zo rijden er bijvoorbeeld goederentreinen tussen de Centraal-Chinese stad Chengdu en Tilburg. Hemelsbreed is dat een afstand van circa 8.000 kilometer. Maar de treinen leggen bijna 11.000 kilometer af en rijden dan meestal door Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland, Polen en Duitsland. In Polen is Lodz een belangrijke bestemming van Chinese vrachttreinen, in Duitsland zijn dat Duisburg en Hamburg.

 

Lees ook:

Nieuwe Zijderoute: 5 tips waar je op moet letten

Treinreis drie keer zo snel

De reis duurt iets meer dan twee weken. Door verschillende spoorbreedtes is er oponthoud aan de grenzen van China en Kazachstan en aan de grens van Wit-Rusland en Polen. Toch is de treinreis naar schatting drie keer zo snel als die van een vrachtschip die van de Chinese kust naar West-Europa vaart.

Goederentreinen buiten Europa zijn snel

De auteur van het Jaarboek Spoorwegen – Richard Latten – legde eerder al uit aan Treinreiziger.nl dat de goederentreinen buiten Europa relatief snel zijn. “Het is opvallend dat de goederentreinen naar China in 20% van de tijd zo’n 80% van de afstand overbruggen. Van China tot de Poolse/Wit-Russische grens kunnen goederentreinen de vaart erin houden. Daarna wordt het boemelen”, aldus Latten.

Reageer op dit artikel