nieuws

Europees hof: veto overname TNT door UPS was onterecht

Distributie 717

De Europese Commissie heeft in 2013 ten onrechte de overname van TNT Express door de Amerikaanse pakketbezorger UPS geblokkeerd. Dat is het definitieve oordeel van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg over de mislukte overnamepoging door het veto van het dagelijks bestuur van de EU.

Europees hof: veto overname TNT door UPS was onterecht

De advocaat-generaal van het hof had in juli vorig jaar al geadviseerd dat het veto niet terecht was. De commissie dwarsboomde de overname van TNT Express door UPS in 2013 omdat ze vreesde dat er door de combinatie van deze twee pakketbedrijven te weinig concurrentie zou overblijven op de Europese pakketmarkt en dat dit zou leiden tot hogere prijzen voor consumenten. De Amerikaanse pakketgigant bracht destijds een bod uit op de Nederlandse branchegenoot van 5,2 miljard euro.

Commissie besluit definitief geannuleerd

UPS won in 2017 al een zaak bij het Europese Gerecht over de mislukte deal. De Amerikaanse pakketbezorger eiste naar aanleiding van deze uitspraak vorig jaar februari van de commissie een schadevergoeding van 1,7 miljard euro. Het Gerecht verklaarde het commissiebesluit nietig omdat door een procedurefout de rechten van de verdediging van UPS waren geschonden. Daartegen ging de commissie in beroep. Zonder resultaat want de hoogste Europese rechters annuleren het commissiebesluit nu definitief door de eerdere lezing van het Gerecht te bevestigen.

UPS blij met oordeel hof

Met het oordeel van het hof is de weg geplaveid voor een schadevergoeding voor UPS, dat in een reactie laat weten blij te zijn met het oordeel en dat het de procedure voor de schadevergoeding tegen de Europese Commissie wil voortzetten. Het eveneens Amerikaanse FedEx nam TNT Express uiteindelijk in 2016 over voor een bedrag van 4,4 miljard euro gemoeid.

Reageer op dit artikel