nieuws

Dit is de nieuwe bezorgrobot van Amazon (video)

Distributie 1110

Amazon zet de rijdende robot Scout in om pakketjes af te leveren bij klanten. Vooralsnog wordt deze robot alleen ingezet in een buurt in de Amerikaanse staat Washington.

Dit is de nieuwe bezorgrobot van Amazon (video)

Amazon zet in de buurt in Snohomish County, Washington zes Scouts in, schrijft vicepresident robotica Sean Scott op het blog van de webwinkelgigant. Het gaat in eerste instantie om een klein experiment. De robots, die aanvankelijk voortdurend vergezeld zullen worden door een Amazon-medewerker, leveren hun pakjes af op werkdagen en alleen als het buiten licht is. Scout zou echter zelfstandig om huisdieren, voetgangers en andere obstakels heen kunnen bewegen.

Deze bezorgrobot, die volgens Amazon het formaat heeft van een klein koelkastje, rijdt in wandeltempo over de stoep. Aangekomen bij het bezorgadres opent de robot zijn klep en kan de klant zijn of haar bestelling eruit pakken.

Amazon is niet de eerste

De webwinkelgigant is niet het eerste bedrijf dat bezorgrobots inzet. Zo zet de Chinese webretailer JD.com sinds kort in de steden Changsha en Hohhot autonome bezorgrobots in die pakketjes bezorgen bij klanten. De uitvalsbasis voor deze robots zijn twee smart delivery stations waar pakketjes voor deze robots klaar worden gelegd. Ook Domino’s zet bezorgrobots in. De pizzaketen begon twee jaar geleden onder ander in Amsterdam een pilot met een bezorgrobot. Daarvoor ging het bedrijf een samenwerking aan met Starship, dat eerder al in Londen vijf bezorgrobots leverde aan de bezorgdienst Just Eat. Starship is recent ook gestart met het leveren van pakketten in Milton Keynes. Begin deze week werd bekend dat 25 Starship-robots, in opdracht van cateraar Sodexo, maaltijden gaan bezorgen aan 40.000 studenten op het faculteitsterrein van de George Mason Universiteit in Fairfax.

Scout verdacht veel op Starship robot

Bezorgrobots zoals de Scout, die overigens verdacht veel lijkt op de bezorgrobot van Starship, kunnen de kosten voor bedrijven verlagen omdat de mens niet meer nodig is. Uitdaging met deze robots is en blijft of ze ook in drukke gebieden zoals binnensteden veilig kunnen rondrijden.

Amazon test drones en Key for Garage

Amazon voert al langere tijd experimenten uit met nieuwe vormen van bezorging, waaronder met drones. In de VS biedt Amazon sinds kort ook de dienst Key for Garage aan. Daarbij kan een pakketbezorger via een smartphone-app je garagedeur openen en je bestelling in de garage achterlaten.

Reageer op dit artikel