nieuws

Albert Heijn zet blockchain in voor efficiënter transport

Distributie 5084

Duurzamer en efficiënter transport. Om dat te realiseren zet Albert Heijn sinds kort blockchain in. De inzet van blockchain betreft een proef samen met logistieke dienstverleners.

Albert Heijn zet blockchain in voor efficiënter transport

Albert Heijn heeft samen met logistieke dienstverleners Cornelissen en Kuehne+Nagel een proef gedaan met blockchain in de transport. Het doel: de logistiek duurzamer en efficiënter maken.  Slimme blockchain technologie moet hiervoor zorgen bij de proef van Albert Heijn. Mark van der Drift, ceo Cornelissen: “Papierwerk die stempels en handtekeningen vereisen, waar mensen afstanden voor moeten lopen, is vervangen door slimme blockchain technologie waardoor iedereen de hele tijd met dezelfde informatie werkt en daarop acteert.”

Mobiele app gelinkt met blockchain

Tijdens de pilot is in zes maanden tijd een Proof of Concept ontwikkeld in de vorm van een mobiele app die gelinkt is aan de blockchain. Deze oplossing haalt papier uit het proces, waardoor, zo meldt Capgemini, een potentiële besparing van ‘vele miljoenen’ kan worden bereikt. Toeleveranciers besparen hierdoor gemiddeld 20 minuten per rit (het gemiddelde is 70 ritten per dag) en meer dan 1.000 vellen A4-papier in zes maanden.

 

Papierloos transport

De proef moet dus vooral een bijdrage leveren aan het stimuleren van papierloos transport, wat eveneens een belangrijk doel is van het pas gelanceerde i-Share. Het creëren van een prettiger werkomgeving voor de werknemers is een ander doel van de proef. Iris Frericks, project manager Albert Heijn: “De allergrootste uitdaging is een proces te realiseren waarin we werknemers ontzien in handelingen die geen waarde toevoegen.”

 

Lees ook
Datadelen zonder afspraak: welke standaarden zijn kansrijk in de logistiek?

 

De test werd eind vorig jaar gedaan in diverse distributiecentra van Albert Heijn.  Hoewel de eerste signalen positief zijn, is het nog niet bekend of de proef wordt uitgebreid of omgezet in een permanente werkwijze.  De resultaten worden nu geëvalueerd laat een woordvoerder weten.

Sinaasappelsap in blockchain

Dit project met Capgemini is niet het eerste blockchain bij Albert Heijn. Zo is ook de productieketen van eigen merk houdbare sinaasappelsap inzichtelijk gemaakt. Via een QR-code op de verpakking zien consumenten welke route de fles sinaasappelsap aflegt tot die in het schap staat. Deze blockchain-oplossing werd ontwikkeld in samenwerking met technologiepartner Supply Chain Information Management (SIM).

Reageer op dit artikel