nieuws

Venlo biedt douane declaranten opleiding met baangarantie

Distributie 1995

Logistieke bedrijven in Venlo gaan zelf douane declaranten opleiden. Deelnemers die slagen voor de opleiding, krijgen direct een baan aangeboden.

Venlo biedt douane declaranten opleiding met baangarantie

Initiatiefnemer van het project is Ruud Timmermans, directeur van Verhoex Douane Service. Timmermans kwam in het begin van dit jaar met het idee om zij-instromers op te leiden tot douane declarant. Dit vanwege de naderende Brexit en een tekort aan mensen met kennis van douanezaken. ”Rekening houdend met de ontwikkelingen in de markt en de grote vraag naar specialisme,  met name vanwege de Brexit, is dit een zeer goed initiatief. Logistieke dienstverleners slaan de handen ineen, zo creëren we meerwaarde die voldoet aan de ontstane behoefte bij onze klanten”, zegt Frank Hermans van Seacon Logistics, een van de deelnemende partijen van het initiatief.

Tweede douane opleiding in de planning

Timmermans polste het UWV en nam deel aan de leer- en werkmarkt van UWV in juni. Daar bleek dat vooral mensen met een juridische of financiële achtergrond interesse hadden in het plan. Samen met het Werkgevers Servicepunt Noord Limburg en de andere deelnemende bedrijven met een eigen douane-afdeling, is er een concept uitgewerkt. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit project gaat slagen. Het idee is om, indien er voldoende animo is vanuit andere bedrijven of andere regio’s in Limburg of Nederland, in de loop van januari 2019 met een tweede opleiding te starten. Die opleiding hoeft niet per definitie door logistieke bedrijven ondersteund te worden, maar deelnemers kunnen ook verladers zijn die zelf hun douaneformaliteiten verzorgen”, aldus Timmermans.

De bedrijven KLG Europe, Seacon Logistics, DSV Global Transport & Logistics en Verhoex Douane Service ondersteunen een opleiding die zestien weken duurt. Deelnemers die slagen en daarmee het certificaat basis-declarant ontvangen, krijgen meteen een arbeidsovereenkomst van minimaal 12 maanden bij een van de genoemde bedrijven aangeboden. “Het was een bewuste keuze om het kleinschalig te houden zodat we de focus en de verfijning, waar nodig, snel kunnen doorvoeren en dit project ook als duurzaam kan worden beschouwd”, aldus Rob van den Brandt van KLG Europe.

Studiedag en meewerken

In de komende weken zullen de eerste deelnemers starten met de opleiding. Die bestaat uit een wekelijkse studiedag bij opleidingsinstituut CST Nederland (Customs & Safety Training Nederland) in Venlo. De overige vier werkdagen zullen deelnemers een meewerkstage doorlopen bij het bedrijf waar ze, na succes afsluiten van de opleiding met een examen, daadwerkelijk aan de slag gaan. “Middels dit project vergroten we de doelgroep voor potentiele declaranten welke ons tal van mogelijkheden gaat bieden de komende periode. Een zeer goed initiatief vanuit Ruud welke wat ons betreft nog pril is maar zeker door zal groeien in de nabije toekomst”, zegt Mike van Beurden van DSV Global Transport & Logistics.

Lees ook: Brexit: samenwerking moet logistieke problemen voorkomen

 

Reageer op dit artikel