nieuws

Transportcapaciteit stijgt transportprijs daalt in 3e kwartaal

Distributie 1300

De transportcapaciteit is in het derde kwartaal van 2018 gestegen. De transportprijzen zijn juist licht gedaald. Vergeleken met Q3 2017 steeg de capaciteitsindex nog harder. De transportprijzen stegen over een jaar gezien ook.

Transportcapaciteit stijgt transportprijs daalt in 3e kwartaal

In het derde kwartaal van 2018 steeg de capaciteitsindex met 15,8% tot 81,2 in vergelijking met het vorige kwartaal (index 70.1). In het derde kwartaal van 2017 was de capaciteitsindex 67,4, wat betekent dat de indexwaarde voor Q3 2018 20,4% hoger is.  Dat blijkt uit de laatste editie van Transport Market Monitor (TMM) van vrachtuitwisselingsplatform Transporeon en TIM Consult. “De transportcapaciteiten zijn dit jaar sinds mei veel sterker toegenomen dan vorig jaar. Zoals verwacht was de groei vooral zichtbaar in de vakantiemaanden juni, juli en augustus. In September viel het capaciteitsniveau terug tot dat van juni, maar niet zo sterk als in de herfst van 2017. Dit is een significant verschil met de ontwikkelingen van vorig jaar”, zegt Jan Rzehak, director business consulting bij de Transporeon Group. “De ontwikkeling geeft aan dat we teruggaan naar het niveau van de jaren voor 2017, toen er meer capaciteit beschikbaar was op de markt”, zegt Oliver Kahrs, managing director van TIM Consult. “ Een reden daarvoor kan zijn dat de economische groei aan kracht verliest.

 

transportcapaciteit

 

De prijsindex daalde in Q3 2018 tot een index van 104,9, wat een daling is van 2,8% vergeleken met Q2 2018 (index 107,9). Vergeleken met de prijsindex van het derde kwartaal van 2017 steeg de prijsindex met 3%. Die stijging wordt naast de oplopende dieselprijzen ook ingegeven door de stijgende loonkosten van chauffeurs. Kahrs: “Sinds juni zijn de transportprijzen geleidelijk aangepast aan het niveau in 2017. Maar toen gebruikten de vervoerders het capaciteitstekort om hun prijzen merkbaar te verhogen. Ondanks het recente herstel van de capaciteit, blijven de prijzen op dit hogere niveau.

De ontwikkeling van de dieselprijs kan daar de oorzaak van zijn.  De dieselindex nam 3,8% toe in vergelijking met het tweede kwartaal van 2018. Daarmee is de stijging fors minder dan kwartaal 2. In het tweede kwartaal steeg de diselsindex 9,3& ten opzichte van kwartaal 1 2018.

 

transporeon diesel-index

 

Reageer op dit artikel