nieuws

Studie: elektrisch nadert stap voor stap – video IAA

Distributie 1128

DHL heeft in Nederland zijn eerste 12 tons elektrische vrachtwagen in gebruik genomen. De beurs IAA (zie video) stond vol met elektrische trucks, maar volgens een nieuwe studie van UPS en GreenBiz is het enthousiasme onder wegvervoerders nogal lauw.

Studie: elektrisch nadert stap voor stap – video IAA

Wagenparkbeheerders zien wel de voordelen van elektrische voertuigen, maar de hindernissen zijn nog vaak een te grote sta in de weg om echt door te pakken.. Dat blijkt uit de studie ‘Curve Ahead: The Future of Fleet Electrification’ van UPS en GreenBiz.

Elektrische vervoer is te duur

De aanschafprijs blijft het grootste struikelblok. Meer dan de helft (55 procent) van de ondervraagden noemt dit de belangrijkste hindernis voor de aanschaf van commerciële elektrische voertuigen. Verder wijst 44 procent op onaangepaste oplaadpunten in de en laat 92 procent weten zelf ‘niet goed uitgerust’ te zijn om commercieel gezien elektrisch rijden tot een succes te maken.
Klein beginnen is het devies van ondervraagde vlootmanagers en experts. In plaats van de vloot op grote schaal te vervangen, is het slimmer om elektrische opties te kiezen bij de vervanging van individuele voertuigen. Ook lease van elektrische voertuigen kan helpen bij de eerste stap.

Voldoen aan duurzaamheidsdoelen

Het ontbreekt vervoerders niet aan goede wil en een deel beseft ook wel dat er een goede business case mogelijk is. Uiteindelijk noemt 83 procen van de ondervraagde grote bedrijven als belangrijkste drijfveer de duurzaamheids- en milieudoelstellingen om over te stappen. Een vermindering van de totale eigendomskosten wordt door 64 procent van de ondervraagden aangehaald. De redenering is dat naast de brandstofbesparing elektrische trucks minder onderhoud vergen, dan voertuigen met een verbrandingsmotor, wat betekent dat de onderhoudskosten laag zijn.
“Ondanks de complexiteit van de transitie van de commerciële vloten naar een elektrische toekomst, verbeteren voertuigtechnologie en de opties om de infrastructuur op peil te brengen snel”, zegt Paul Carp, research director en senior analyst van de GreenBiz Group.
De resultaten van het onderzoek komen morgen (16 oktober) ter sprake op de GreenBiz VERGE conferentie in Oakland, Californië.

‘Diesel is straks het alternatief’

Vorige maand liet de beurs IAA in Hannover zien waar de truckfabrikanten mee bezig zijn als het gaat om elektrisch wegvervoer. Op heel veel stands waren varianten van elektrisch transport de belangrijkste blikvanger. “Diesel is inmiddels hard op weg om een alternatieve brandstof te worden”, liet Scania weten. Maar ook MAN, Volvo en Mercedes gingen vol op het (elektrisch) orgel. Andere fabrikanten trappen wat meer op de rem. DAF is daar het meest uitgesproken  voorbeeld van.

Presentaties op de IAA beginnen ook bij de fabrikant uit Eindhoven over elektrisch en hybride. Maar al snel komt diesel ter sprake als nog altijd de meest efficiënte technologie voor het wegtransport de komende tien tot vijftien jaar – zeker waar het langere afstanden betreft. De hoge aanschafprijs wordt opgevoerd als belangrijk obstakel, maar vooral de restwaarde van de truck. Een realistisch investeringsplaatje ligt voorlopig nog niet op tafel, is hier de boodschap. Daar gaan nog decennia over heen, zo klinkt het tegengeluid niet alleen bij DAF, maar ook elders in de wandelgangen.

Vooralsnog alleen visies en concepten

Alle inspanningen – aangejaagd door overheden en belangenorganisaties die zich hebben gecommitteerd aan wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen – ten spijt; ze hebben als voorlopige uitkomst, dat de ene toekomstvisie na de andere wordt gepresenteerd. Maar achter de façade van concepten en fraaie animaties zitten truckfabrikanten met wegvervoerders gewoon aan tafeltjes te onderhandelen over de aanschaf van degelijke dieseltrucks met een acceptabele CO2 uitstoot en keurige prestaties, waarmee het transportbedrijf de komende jaren weer vooruit kan.

Lees ook: Lange weg te gaan voor elektrische trucks

Een uitgebreid verslag van de IAA staat in de zojuist verschenen editie van Logistiek, oktober 2018.

Reageer op dit artikel