nieuws

Ikea doet dieseltrucks in de ban en stapt over op ‘elektrisch’

Distributie 1574

De Zweedse meubelgigant Ikea gaat volgend jaar in een aantal steden wereldwijd alle dieselvrachtwagens vervangen door elektrisch transport. Amsterdam is als eerste aan de beurt evenals New York, Shanghai, Parijs en Los Angeles.

Ikea doet dieseltrucks in de ban en stapt over op ‘elektrisch’

Ikea wil in 2020 in al deze steden dieselvrachtwagens hebben vervangen voor elektrische voertuigen. Dat heeft ceo Jesper Brodin onlangs aangekondigd. Ikea gaat in Amsterdam rijden met 25 elektrische vrachtwagens en 5 elektrische bakfietsen. “We merken dat de vrachtwagenfabrikanten nog wat aarzelen om elektrische wagens te bouwen. Daarom investeren we er zelf in om ze hiermee te helpen’’, verklaart Alberic Pater, manager duurzaamheid van Ikea Nederland in De Telegraaf.

In 2025 geen ‘diesels’ meer

De Zweedse meubelgigant wil in 2025 in zijn geheel zijn overgestapt op elektrisch thuistransport. Volgens Pater zit daar meer aan vast dan het vervangen van een dieselvrachtwagen door een elektrische. “Elektrische vrachtwagens hebben minder bereik. We moeten dus ook een hub bouwen waar de auto’s tegelijk met het laden van goederen elektrisch worden opgeladen.’’

 

 

Lees ook:

Vrachtfiets interessante optie voor ‘Last Mile

 

‘Cruciaal voor duurzame groei’

Ikea is van plan de uitstoot van broeikasgas sterker terug te dringen, in overeenstemming met het Klimaatakkoord van Parijs. “Voor ons is het cruciaal om ons bedrijf op een duurzame manier te laten groeien. Daarom versnellen we de overgang naar elektrische voertuigen in vijf steden”, aldus Brodin tegen Reuters afgelopen maand.

Reageer op dit artikel