nieuws

Havenbedrijf Rotterdam test autonoom varen

Distributie 585

Het is niet de vraag of maar wanneer autonoom varen zijn intrede doet. Om de haven van Rotterdam voor te bereiden op de komst van autonoom varen, heeft het Havenbedrijf Rotterdam een patrouillevaartuig omgebouwd tot een drijvend laboratorium.

Havenbedrijf Rotterdam test autonoom varen

Het Havenbedrijf onderzoekt de ontwikkeling van autonoom varen. Het bedrijf wil onder meer weten wat de impact is op de haven en havenfaciliteiten. Het havenbedrijf Rotterdam heeft een voormalig patrouillevaartuig (RPA3), het zogenaamde floating lab, voorzien van camera’s, sensoren en meetapparatuur. Zo wordt data verkregen over weer- en wateromstandigheden, over de bediening het vermogen en de motor van het vaartuig.

Het bedrijf Captain AI voegt kunstmatige intelligentie toe aan de data, waardoor ze computers opleiden tot kunstmatige kapiteins die zelfstandig door de haven kunnen varen.

 

autonoom-varen

 

Lees ook
Zo wordt Rotterdamse haven de slimste ter wereld

Autonoom inspecteren en detecteren

Naast autonoom varen worden er meer toepassingen getest met het drijvende laboratorium. Zo wordt de inzet van camera’s getest, bijvoorbeeld voor het automatisch inspecteren van kademuren of het detecteren van objecten in het water. Daarnaast wordt onderzocht hoe sensoren op het water kunnen worden gecombineerd met sensoren op de wal om zo een netwerk en slimme infrastructuur te kunnen ontwikkelen.

Reageer op dit artikel