nieuws

Groningen zet stap naar duurzame stadslogistiek

Distributie 1018

Groningen wil in 2025 schoon, veilig en leefbaar zijn. Om dat te realiseren gaat de gemeente samenwerken met bedrijfsleven en organisaties om de stadslogistiek te verbeteren en vergroenen.

Groningen zet stap naar duurzame stadslogistiek

Het convenant Duurzame Stadslogistiek bestaat uit tien aandachtspunten met elk hun eigen vervolgacties. Zo gaat het om maatregelen voor striktere handhaving van venstertijden en ontheffing­verlening voor logistiek verkeer, het stimuleren van CO2-vrij transport en veelvuldig gebruik van cargobikes.

Deelnemers convenant

Daarnaast richt het convenant zich op efficiëntere bundeling van pakketlevering en het optimaliseren van onder andere food-, bouw-, afval- en supermarktlogistiek. De set afspraken is ondertekend door de gemeente Groningen, Groningen City Club, Koninklijke Horeca Nederland, marktondernemers (CVAH), ondernemersverenigingen TLN en evofenedex, TopDutch Logistics, VNO-NCW MKB Noord, de Rijksuniversiteit Groningen en EnergyExpo.

 

 

Lees ook
‘Kansen benutten van lichte vrachtvoertuigen in servicelogistiek’

 

Zero Emissie Stadslogistiek

De afspraken zijn een lokale uitwerking van de Green Deal ZES (Zero Emissie Stadslogistiek) om vanaf 2025 winkels, horeca, kantoren en bewoners in de binnenstad van Groningen alleen nog te bevoorraden door schone – emissievrije- voertuigen.

Centraal in de betere Groningse stadslogistiek is zoveel mogelijk bundeling van goederen. Waardoor de bevoorrading kan plaatsvinden met minder en kleinere voertuigen, die beter passen bij de maat en schaal van de binnenstad van Groningen. De acties moeten in 2025 zijn gerealiseerd. Eerder gingen grote steden Den Haag en Utrecht Groningen al voor. 

 

 

Reageer op dit artikel