nieuws

Omzet transportsector blijft stijgen

Distributie 1826

De omzetstijging in de transportsector die anderhalf jaar geleden begon, zet door. De omzet in het tweede kwartaal van 2018 was hoger dan in het tweede kwartaal van 2017.

Omzet transportsector blijft stijgen

De omzet in de transportsector was in het tweede kwartaal van 2018 4,5 procent hoger dan in het tweede kwartaal een jaar eerder. De goederenwegvervoerders, de grootste tak in de transportsector, noteerde een omzetplus van 6 procent.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.De omzet van koeriers en de opslagbedrijven steeg met ruim 9 procent. Net iets minder dan de grootste groeier: bij dienstverleners voor vervoer over water, waaronder havenbedrijven, de loodsdiensten, bergings- en duikbedrijven lag de omzet bijna 10 procent hoger. Expediteurs noteerde een omzetplus van 2 procent. Alleen bij de zeevaartbedrijven lag de omzet lager dan een jaar eerder (-2,4 procent).

 

omzet transportsector

Omzet luchthavens

De luchtvaartmaatschappijen realiseerden in het tweede kwartaal van 2018 4,3 procent meer omzet ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Zowel in het passagiers- als in het goederenvervoer lag de omzet hoger. Vooralsnog is er dus nog niks te merken van de fors dalende wereldhandel. 

Export stijgt

CBS meldt ook dat de export met 3 procent groeit. Het volume van de goederenexport was in juli 3,0 procent groter dan in juli 2017. In juni was de export voor het eerst in ruim vier jaar iets gekrompen. In juli 2018 groeide vooral de export van transportmiddelen. Ook hebben Nederlandse bedrijven meer machines en apparaten uitgevoerd. Het volume van de import was in juli 1,9 procent groter dan een jaar eerder. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in september minder gunstig dan in juli. Dat komt vooral doordat de jaar-op-jaargroei van de Duitse industriële productie minder groot was.

 

omzet transportsector

 

Vraag naar personeel neemt toe

Uit de cijfers blijkt ook dat de transportbedrijven steeds moeilijker aan personeel komen. In het tweede kwartaal stonden er bijna 12,5 duizend vacatures open tegen een kleine 8,5 duizend vorig jaar. De krappe arbeidsmarkt betreft inmiddels heel Nederland, blijkt ook uit cijfers van Tempo-Team.

 

Reageer op dit artikel