nieuws

Inval bij Van Wanrooy Transport na vondst megapartij drugs (update)

Distributie 7884

De politie heeft in Oosterhout en Woerden vijf mensen opgepakt voor de smokkel van 3.500 kilo cocaïne. De coke zat verstopt tussen een partij bananen met als eindbestemming het warehouse van Van Wanrooy Transport in Oosterhout. Bij de arrestanten bevinden zich twee werknemers en een ex-werknemer van de logistiek dienstverlener. Directeur eigenaar Paul van Wanrooy is tijdens de actie door de politie meegenomen voor verhoor. Donderdag wordt bekend of de verdachten worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Inval bij Van Wanrooy Transport na vondst megapartij drugs (update)

De drugs werden afgelopen weekeinde uit een zeecontainer in de haven van Antwerpen onderschept. De straatwaarde van de drugs –afkomstig uit Zuid-Amerika- bedraag zeker 150 miljoen euro. Op gezag van het Openbaar Ministerie volgde de Nederlandse politie de container die op een vrachtwagen naar een vestiging van Van Wanrooy Transport in Oosterhout werd vervoerd.

Vier arrestaties bij inval

Daarop volgde een inval bij de logistiek dienstverlener. Tijdens die actie werden door de politie twee mannen van 55 en 58 jaar en een 33-jarige vrouw uit Oosterhout aangehouden. Zij waren net begonnen met het inspecteren van de lading. De 54-jarige Belgische chauffeur van de vrachtwagen werd ook opgepakt. In Woerden werd later op de dag een 31-jarige man uit Rotterdam aangehouden. De administratie en harde schijven van computers zijn in beslag genomen.

Van Wanrooy al eerder verdacht

De Telegraaf meldt dat bronnen bevestigen dat bij de actie ook directeur eigenaar Paul van Wanrooy door de politie is meegenomen voor verhoor. De logistiek dienstverlener werd al eerder in verband gebracht met drugssmokkel. In 2011 werd Van Wanrooy opgepakt na de vondst van 2.500 kilo coke in een container die was opgeslagen in een van zijn warehouses. Hij werd destijds niet vervolgd en in 2014 vrijgesproken omdat er onvoldoende bewijs was voor zijn betrokkenheid bij de invoer van deze drugspartij. De logistiek dienstverlener draaide destijds gewoon door. Ook nu is dat het geval. Zodra er meer informatie is, informeert het bedrijf haar klanten en leveranciers.

‘Drugspand is onderverhuurd’

De politie wil niets over zeggen over de arrestatie van Van Wanrooy, maar Mario Heeren, financieel directeur bij Van Wanrooy, bevestigt tegenover zowel De Telegraaf als Omroep Brabant dat  de directeur eigenaar is meegenomen voor verhoor. “De inval maakt volgens de politie deel uit van een groter onderzoek en is gedaan in een pand dat weliswaar op ons terrein staat, maar wordt onderverhuurd. We benadrukken dat onze directeur eerder volledig is vrijgesproken”, zegt Heeren die aan Omroep Brabant verder meedeelt dat in het kader van het lopende onderzoek na overleg met justitie en advocaat verder geen mededelingen worden gedaan. De politie meldt in een persbericht dat de officier van justitie van het Landelijk Parket donderdag beslist wie van de arrestanten worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

UPDATE: Van Wanrooy Transport mag, zo meldt Omroep Brabant, voorlopig open blijven. De gemeente Oosterhout wacht op de bevindingen van de politie. Pas als de bestuurlijke rapportage er is, zal de burgemeester een beslissing nemen over de toekomst van het bedrijf, meldt een woordvoerder van de Brabantse gemeente. Over de arrestatie Van Wanrooy zegt de woordvoerder tegen de regionale omroep: “De zaak ligt nu bij politie en justitie. Die komen met een bestuurlijke rapportage. Tot die tijd, komen we niet in actie.” Met deze rapportage stelt de politie de burgemeester in staat om bestuurlijk op te treden.

Reageer op dit artikel