nieuws

Groningen heeft primeur met eerste lokale DHL hub

Distributie 2730

Pakketbezorger DHL Express is in Groningen van start gegaan met een CityHub voor duurzame stadsdistributie. Wielrenner Bauke Mollema opende de hub. De stad Groningen heeft daarmee de wereldprimeur.

Groningen heeft primeur met eerste lokale DHL hub

De CityHub is een vestiging met winkelfunctie van waaruit vooral fietskoeriers pakketten bezorgen en afhalen. Consumenten kunnen er zendingen zelf ophalen en versturen. De Groningse vestiging, met de stad en Haren als werkgebied, heeft de wereldwijde primeur en werd feestelijk geopend door Bauke Mollema. De profwielrenner arriveerde op de Cubicycle, een containerfiets, bij de CityHub aan de Zonnelaan 279 in winkelcentrum De Paddenpoel in Groningen.

Voorgeladen containers

De fietsen die DHL inzet, maken gebruik van speciale centraal voorgeladen standaard containers. Deze worden al gevuld met pakketten afgeleverd op de CityHub en daar, als ware het een laadbak, geplaatst op een speciale fiets, de zogenaamde Cubicycle. Deze manier van werken past binnen de gestandaardiseerde logistieke processen van DHL. En dat is volgens de pakketbezorger een belangrijke voorwaarde voor het op lange termijn laten slagen van deze duurzame logistieke oplossing voor de last mile. Voor grotere pakketten wordt gebruik gemaakt van elektrische bestelauto’s.

Lees ook: Fietskoerier voor last mile: alle initiatieven op een rijtje

Tweede CityHub in Tilburg

Naast Groningen opent DHL ook in Tilburg deze maand een CityHub en wordt deze Nederlandse ontwikkeling ook internationaal nauwlettend gevolgd. De CityHub in Tilburg opent maandag 20 augustus zijn deuren aan de Goirkekanaaldijk 211-1.

Hoe werkt het CityHub concept?

Het CityHub-concept draait om een container van een kubieke meter, met het formaat van een Europallet van 80×120 cm en een hoogte van 100 cm. Deze wordt met een bestelwagen en speciale trailer of een vrachtwagen naar de stad gereden om daar op een fiets, de zogenaamde Cubicycle, gerold te worden. Dezelfde container past tevens op een Cubivan, een elektrische pickup-truck, die ingezet wordt als routes niet efficiënt per fiets bediend kunnen worden. In alle gevallen zijn de containers op regionale vestigingen voorgeladen met zendingen. De CityHub fungeert bovendien als ServicePoint voor consumenten en (e-commerce) bedrijven voor het afhalen, retourneren en verzenden van met name online bestellingen. Daarmee worden emissiereductie en efficiencyverbetering gecombineerd tot een duurzame vervoersoplossing.

Wereldwijde primeur

Groningen heeft met de CityHub een wereldwijde primeur binnen het 220 landen tellende expresnetwerk van DHL. Nederland geldt als bedenker en proeftuin voor verschillende duurzame bezorgoplossingen die wereldwijd worden ingezet. Dat past bij de aangescherpte milieudoelstelling van DHL dat marktleider wil worden in groen vervoer door in 2050 alle logistiek gerelateerde emissie tot nul te hebben teruggebracht.  Ook de CityHubs in Groningen en Tilburg dragen bij aan die doelstelling. Door het inrichten van een CityHub kunnen de laatste kilometers met de fiets gedaan worden. Iedere fiets vervangt een reguliere dieselauto wat gelijk staat aan 8 ton CO2 vermindering per jaar. In Groningen rijden drie Cubicycles en twee elektrische bestelwagens voor grotere zendingen, in Tilburg rijden straks twee Cubicycles en twee elektrische Cubivans.

Lees ook: E-commerce stuwt winst DHL

Reageer op dit artikel